Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob s portugalskim premierjem Montenegrom o pobudi Slovenije, da gosti srečanje MED9

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes z delegacijo srečal s predsednikom vlade Portugalske republike Luísom Montenegrom. Gre za prvo srečanje voditeljev obeh držav po portugalskih volitvah marca letos.

Srečanje slovenskega in portugalskega predsednika vlade | Avtor: Žan Kolman/KPV

Premier dr. Golob je premierju Montenegru čestital za imenovanje Antónia Coste na položaj predsednika Evropskega sveta in izpostavil odlične odnose z generalnim sekretarjem OZN Antoniom Guterresem, s katerim sta se srečala ob številnih priložnostih.

Osrednji temi srečanja so bili bilateralni odnosi in osrednje zunanjepolitične teme. Predsednika vlad sta se osredotočila predvsem na možnosti nadaljnje krepitve gospodarskega, znanstvenega in kulturnega sodelovanja med državama. Spregovorila sta tudi o vojni v Ukrajini, razvoju dogodkov na Bližnjem vzhodu s poudarkom na razmerah v Gazi, sodelovanju znotraj skupine MED9 in migrantski problematiki. Premier dr. Golob je premierju Montenegru predstavil pobudo, da bi Slovenija gostila prihodnje srečanje držav MED9, torej devetih članic EU, ki si delijo Sredozemlje (Mediteran).

Premier dr. Golob se je srečal tudi z županom mesta Frankfurt Mikom Josefom in se vpisal v Zlato knjigo gostov mesta Frankfurt.

Po srečanjih si bo predsednik vlade dr. Golob skupaj s predsednikom vlade Portugalske republike Luísom Montenegrom, predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem in predsednikom Portugalske nogometne federacije Fernandom Gomesom ogledal tekmo med reprezentancama Slovenije in Portugalske.

V Ljubljani bo pristal predvidoma ob 1.10.