Skoči do osrednje vsebine

Slovenija prevzela predsedovanje Evropski regionalni skupini organizacije za prehrano in kmetijstvo

Slovenija je 1. julija 2024 prevzela predsedovanje Evropski regionalni skupini Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) v Rimu. Evropsko regionalno skupin sestavlja 49 članic, med katerimi so tudi Rusija, Belorusija, Ukrajina in Izrael.

Prevzem predsedovanja predstavlja pomemben mejnik za Slovenijo, ki potrjuje njeno vodilno vlogo v globalnih prizadevanjih za izboljšanje prehranske varnosti in spodbujanje trajnostnega kmetijstva. Prehrana in kmetijstvo sta ključna za dosego ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030, ki združujejo gospodarsko, družbeno in okoljsko dimenzijo trajnostnega razvoja ter napovedujejo krepitev produktivnega kmetijstva in odpravo lakote ob trajnostnem upravljanju z naravnimi viri do leta 2030.

Slovenija namerava v času svojega predsedovanja poudariti pomen prehranske varnosti v luči podnebnih sprememb in novih tehnologij za učinkovito soočanje z izzivi prihodnosti.
Skupaj bomo sodelovali pri izboljšanju prehranske varnosti in spodbujanju trajnostnega kmetijstva in zmanjšanju zavržkov. Kot predsedujoča država bomo aktivno spodbujali dialog med državami v regiji in si prizadevali za dosego konkretnih rezultatov. S predsedovanjem želimo tudi povečati prepoznavnost Slovenije kot države, ki je zavezana trajnostnemu razvoju, in okrepiti našo vlogo v globalnih prizadevanjih za preoblikovanje prehranskih sistemov v trajnostne, pravične in odporne. Za boljšo proizvodnjo, za boljšo prehrano, za boljše okolje in za boljše življenje.