Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva na osnutek revizijskega poročila

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo ocenjujemo, da je bil nakup prenosnikov (namesto digitalnih bonov, za katere je bilo porabljenih 29 milijonov evrov) smotrn in potreben, računalniki pa so že in še bodo prišli na zakonit ter pregleden način do upravičencev.

Osnutek revizijskega poročila o Predlogu zaključnega računa proračuna Republike Slovenije za leto 2023 je Ministrstvo za digitalno preobrazbo prejelo 30. maja 2024. Na osnutek smo se odzvali in računskemu sodišču posredovali razloge za izpodbijanje revizijskih razkritij ter podali dodatna pojasnila. Udeležili smo se tudi razčiščevalnega sestanka z računskim sodiščem. Ker Zakon o računskem sodišču (ZRacS-1) določa, da sta osnutek in predlog revizijskega poročila zaupna (devetnajsti odstavek 28. člena ZRacS-1), vsebine osnutka ne moremo komentirati, dokler ne prejmemo končnega poročila. 

Ponovno pojasnjujemo, da nabora upravičencev ni treba širiti, saj je vnaprej določen z Zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti. S postopkom razdeljevanja prenosnikov z zaporednimi pozivi, kot je določeno v zakonu, se zagotovi postopno razdeljevanje računalnikov najbolj ranljivim skupinam in izogne prevelikemu številu vlog naenkrat, s katerimi bi onesposobili delo Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije (Javni sklad) ter onemogočili učinkovito izdajanje odločb. Postopno razdeljevanje je tudi ključno za preprečitev čakalnih vrst in prerivanj pri oddaji vlog, čemur smo bili lahko priča v preteklosti. 

Dne 12. aprila 2024 je bil objavljen javni poziv za dodelitev prenosnih računalnikov v brezplačno izposojo prvi ciljni skupini, ki jo predvideva Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti - to so osebe, katerih vsaj en otrok je vključen v osnovnošolsko izobraževanje in so kot upravičenci do otroškega dodatka uvrščene v prvi dohodkovni razred, kot ga opredeljujeta zakon, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, ter zakon, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. Upravičencev iz prvega dohodkovnega razreda je približno 9000. Ob zaključku poziva, do 1. julija 2024, je Javni sklad prejel skupno 2584 vlog, kar pomeni približno 27 odstotkov vseh upravičencev. Od tega je 1147 vlog še v postopku preverjanja, 872 pa je pozitivno rešenih. 

Danes je bil objavljen nov poziv za dodelitev prenosnih računalnikov v brezplačno izposojo naslednji ciljni skupini, ki jo predvideva Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, to so osebe, katerih vsaj en otrok je vključen v osnovnošolsko izobraževanje in so kot upravičenci do otroškega dodatka uvrščene v drugi dohodkovni razred (povprečni mesečni dohodek na osebo do 384,61 evrov). Upravičencev iz drugega dohodkovnega razreda je približno 19.000. 

Če bo imel pristojni organ tudi po izteku drugega javnega poziva še na voljo računalniško opremo, bo javni sklad izvedel nove javne pozive, in sicer tako, da se bodo lahko v okviru vsakokratnega nadaljnjega javnega poziva prijavile osebe, uvrščene v naslednji, višji dohodkovni razred za otroški dodatek, do vključno šestega dohodkovnega razreda. 

Vseh z zakonom določenih upravičencev, to so upravičenci do otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodkovnega razreda, je približno 300.000, zato ne dvomimo, da bodo še preostali prenosniki razdeljeni v roku, kot ga predvidevajo veljavni postopki.