Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Robert Golob: Kamor koli gremo in kamor koli nas ponesejo noge, v srcu nosimo Slovenijo

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu dr. Roberta Goloba se je danes sestal Svet Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu. Zbrani so spregovorili o stvarnostih, dosežkih in ključnih izzivih slovenskih skupnosti po svetu.

Srečanja so se udeležili predstavniki slovenskih skupnosti po svetu in slovenskih organizacij, ki delujejo na področju skrbi za ohranjanje slovenstva po svetu, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ministri oziroma državni sekretarji s področij gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, visokega šolstva ter zunanjih in evropskih zadev, katerih pristojnosti so povezane z delovanjem in aktivnostmi Slovencev po svetu. Člani sveta vlade so v razpravi predstavili izzive, s katerimi se soočajo slovenska društva, združenja in zveze po svetu.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je v izjavi po seji uvodoma zahvalil slovenski nogometni reprezentanci, strokovnemu vodstvu, selektorju Matjažu Keku in Nogometni zvezi Slovenije za izjemno predstavo v osmini finala EURO 2024. "Tekma je bila zares infarktna, čustva so bila neverjetna. Čeprav nam je uvrstitev v naslednji krog za malo ušla, verjamem, da smo se včeraj vsi počutili kot zmagovalci in zato iskrena hvala vsem," je dejal.

"Slovenci, kamorkoli gremo in kamorkoli nas ponesejo noge, v svojem srcu obdržimo Slovenijo. Na eni strani je to svetovljanstvo, na drugi strani pa ljubezen do domovine, ki sta zapisana v naših genih," je v nadaljevanju povedal premier. Dodal je, da so predstavniki na današnji seji poudarjali navezanost na Slovenijo in željo po tem, da se povezava z matično domovino ne le ohrani, temveč predvsem okrepi.

Premier dr. Golob je povedal, da so se na seji pogovarjali o treh področjih sodelovanja. "Na prvem mestu je skrb za slovenski jezik. Želimo vzpostaviti še več pomoči, predvsem pri predšolski vzgoji, s čimer bi zagotovili ohranjanje slovenskega jezika," je pojasnil.

Omenil je tudi sodelovanje na poslovnem in znanstveno-raziskovalnem področju, kjer so bili že narejeni veliki koraki. "Prepričan sem, da bomo to sodelovanje še okrepili," je dejal.

Člani sveta so govorili tudi o tem, kako pospešiti vračanje izseljencev. "To ni enosmeren proces, pomembno je, da ljudi motiviramo, da se v Slovenijo vrnejo. V ta namen pripravljamo tudi akcijski načrt za vzpodbujanje vračanja Slovencev," je povedal in izrazil zadovoljstvo, da je seja sveta potekala v zelo pozitivnem in izrazito konstruktivnem duhu. "Naš cilj je zgraditi še več mostov do slovenskih skupnosti v izseljenstvu, da bo Slovenija na svoje izseljence še bolj ponosna. In enako oni na svojo domovino," je sklenil premier dr. Golob.

Svet Vlade za Slovence po svetu je stalno posvetovalno telo vlade. Poleg predsednika in podpredsednika sveta ga sestavlja še 19 članov. Od tega je šest predstavnikov državnih organov in institucij ter organizacij civilne družbe iz Slovenije in 13 članov predstavnikov Slovencev po svetu. Svet kot posvetovalno telo Vlade Republike Slovenije sodeluje pri oblikovanju in izvajanju politik ter pripravi strategije na področju skrbi za Slovence po svetu.