Skoči do osrednje vsebine

Akcija nadzora gradbišča in delovišča v železniškem območju

Inšpektorja za železniški promet Inšpektorata za infrastrukturo (IRSI), inšpektorja za nadzor varnosti in zdravja pri delu Inšpektorata za delo ter pooblaščeni osebi varnostnega organa Agencije za varnost v železniškem prometu (AŽP) so 20. junija 2024 izvedli usmerjen in poostren nadzor na gradbišču nadgradnje železniške postaje Nova Gorica.
nadzor na gradbišču nadgradnje železniške postaje Nova Gorica

Gradbišče nadgradnje železniške postaje Nova Gorica

Uradne osebe so v okviru svojih zakonskih pooblastil opravljale nadzor in ugotavljale skladnost nad izvajanjem zakonskih določil. Ob tem so preverjale, ali je delodajalec pridobil dovoljenje upravljavca javne železniške infrastrukture za izvajanje del na železniškem območju, preverjale so prisotnost alkohola pri osebah, ki opravljajo varnostna kritična dela (OVKN), preverile prisotnost obvezne opreme in izvajanje nalog, opravile nadzor gradbišča, preverile obveznosti koordinatorja, naročnika in izvajalca. V nadzoru je bilo uvedenih 20 upravnih postopkov zoper 15 pravnih oseb in štirih OVKN. Ugotovljene so bile posamezne nepravilnosti, ki so jih zavezanci odpravili v času inšpekcijskega nadzora. Ugotovljena je bila tudi kršitev določb zakonodaje o varnosti in zdravja pri delu. 

Izvedeni skupen nadzor predstavlja nadaljevanje letos že tretje skupne aktivnosti na gradbiščih po podobnem nadzoru izvedenem na relaciji odseka železniške proge Zidani Most - Kresnice in na območju nadgradnje železniške postaje Ljubljana.