Skoči do osrednje vsebine

Sprejem ob dnevu državnosti in 30. obletnici začetka veljavnosti EKČP za Republiko Slovenijo

Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri Svetu Evrope je 2. julija 2024 gostilo sprejem ob dnevu državnosti in 30. obletnici začetka veljavnosti Evropske konvencije o človekovih pravicah za Republiko Slovenijo.

Sprejem ob dnevu državnosti in 30. obletnici začetka veljavnosti EKČP za Republiko Slovenijo

1 / 4

Veleposlanica Berta Mrak, stalna predstavnica Republike Slovenije pri Svetu Evrope, je izpostavila, da mineva 33 let odkar se je slovenski narod odločil živeti v samostojni državi, temelječi na človekovih pravicah, pravni državi in ​​medsebojnem spoštovanju. V tem času smo napredovali kot narod in država ter se uveljavili kot odgovoren akter na mednarodni ravni. V okviru članstva v Sveta Evrope si Slovenija prizadeva za spoštovanje človekovih pravic, izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice in pravično urejenost družbe na temeljih pravne države. Izvolitev slovenskega sodnika Marka Bošnjaka za predsednika Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je taisti dan nastopil svoj mandat, je zato velika čast tudi za Slovenijo. Predsedniku je zaželela uspešen mandat in zagotovila polno sodelovanje.

Predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice Marko Bošnjak je v svojem govoru orisal 30-letno zgodovino odnosov med Slovenijo in Evropskim sodiščem za človekove pravice ter izpostavil skupna prizadevanja, ki so prispevala h krepitvi varstva človekovih pravic v Sloveniji.

Sprejem je bil zelo dobro obiskan, preko 130 udeležencev tako Slovencev, ki živijo in delajo v Strasbourgu ter predstavniki slovenske skupnosti Freyming-Merlebach, kot tudi številni zaposleni v Sekretariatu Sveta Evrope in na sodišču ter veleposlaniki stalni predstavniki držav akreditiranih pri Svetu Evrope. Na sprejemu so gostje poskusili tradicionalno slovensko hrano in vino.

Vse najboljše, Slovenija!