Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo državljanom, ki se bodo v času Olimpijskih iger nahajali v Parizu ali Franciji

Zbrane splošne informacije o poteku Olimpijskih iger za gledalce in obiskovalce mest, v katerih potekajo olimpijski športni dogodki.

Splošne informacije o poteku OI v Parizu za gledalce in obiskovalce mesta

Informacije o slovenskih športnikih in dogodkih na Olimpijskih igrah v Parizu lahko najdete na spletni strani Slovenskega Olimpijskega komiteja: https://pariz2024.olympic.si/

Vstopnice

Na spletni strani organizatorja so vsak četrtek ob 10i uri objavljene nove vstopnice za olimpijska tekmovanja. Za nakup si je potrebno ustvariti profil in počakati na izid željenih kart.   https://tickets.paris2024.org/en/search/?affiliate=24R

Slovenska hiša

27. julija bo vrata odprla Slovenska olimpijska hiša v parku La Villette (211 Av. Jean Jaurès), ki bo vsak dan med 10:00 in 22:30 gostila druženja s slovenskimi prejemniki medalj, državniška srečanja in delovala kot stičišče športnih funkcionarjev. Slovenska hiša bo odprta za splošno javnost do 11. avgusta.

Spletna stran: https://pariz2024.olympic.si/slovenska-hisa

Opozorilo glede uporabe dronov

Med 1. julijem in 30. septembrom 2024 bo v Parizu prepovedana uporaba dronov, razen za drone, ki so neposredno vezani na izvedbo Olimpijskih iger. Državljanom zato svetujemo, da v Francijo v tem času ne vnašajo dronov za zasebno ali poslovno rabo, razen tistih, ki so neposredno vezani na izvedbo Olimpijskih iger. Več Jeux Olympiques Paris 2024 : Interdiction Temporaire des Vols de Drones - Tout ce que Vous Devez Savoir (prepa-drone.fr)

Dostop do rdeče/sive/modre cone v času priprav (18.-26.7.2024) , otvoritvene slovesnosti (26.7.2024) in Olimpijskih iger (24.7.-11.8.2024)

V času Olimpijskih iger bodo v Parizu okoli prizorišč tekem in otvoritvene proslave vzpostavljene cone z omejenim dostopom.

Na spletni strani Pass Jeux (www.pass-jeux.gouv.fr) je mogoče izpolniti vlogo za prepustnico, s katero bo mogoče od 18. do 26. julija 2024 vstopiti na sivo in rdeče območje, postavljeno okoli Sene. Prepustnica za igre ima obliko QR kode in jo izda policijska prefektura. Je brezplačna in ni prenosljiva, njeno veljavnost bo preverila policija.

Prepustnica za igre bo ljudem omogočila gibanje in dostop do varnostnih meja, ki bodo med igrami postavljene okoli prizorišč otvoritvene slovesnosti, prizorišč tekmovanj in cestnih dirk (samo za parakolesarstvo od 3. do 7. septembra).

Med 18. in 26. julijem (do 13ih):


Siva cona: dostop omogočen izključno prebivalcem območja, izvajalcem in obiskovalcem (z rezervacijo hotela, restavracije, muzeja,…) in imetnikom prepustnice "Pass Jeux". Motorna vozila ne bodo imela dostopa.

Rdeča cona: dostop omogočen pešcem in kolesarjem/ voznikom el. skirojev brez prepustnice "Pass Jeux". Motorna vozila ne bodo imela dostopa, razen predvidenih izjem.

Imetnik vstopnice za otvoritev mora za obdobje od 18. julija do 26. julija ob 13. uri zaprositi za kodo QR - od 13. ure dalje je dostop na prizorišče slovesnosti dovoljen brez kode QR.


26. julija (po 13. uri):


Siva cona: dostop omogočen prebivalcem območja in izvajalcem s prepustnico "Pass Jeux" ter gledalcem otvoritvene slovesnosti z vstopnico. Motorna vozila ne bodo imela dostopa.

Rdeča cona: dostop omogočen pešcem in kolesarjem/ voznikom el. skirojev brez prepustnice "Pass Jeux". Motorna vozila ne bodo imela dostopa.


Med 27. julijem in 11. avgustom:


Siva cona (prizorišča): vstop je mogoč le z gledalsko vstopnico ali akreditacijo Pariz 2024, obdana je z zaščitnim obodom (črna črta na zemljevidu), kjer bo potekal pregled gledalcev.

Rdeča cona: pešci, kolesarji, tovorna kolesa* in skuterji se lahko prosto gibljejo. Motorizirani promet je prepovedan, razen če je odobrena izjema. Policiji morate pokazati prepustnico za igre in dokazilo o identiteti.

Modra cona: pešcem, kolesarjem in skuterjem je dovoljeno prosto gibanje. Če želite na tem območju uporabljati vozilo, morate imeti upravičen razlog za vstop (dostop do doma, službe, dostave, servisa, selitve, zdravniškega pregleda itd.) in na vsaki kontrolni točki predložiti dokazilo o istovetnosti. Prepustnica za igre ni potrebna.


*pod tovorna kolesa spadajo kolesa s prikolicami (za prevoz otrok/živali/pošte) in taxi kolesa.

Rdeči in modri zaščitni pasovi se za vsako prizorišče dogodka aktivirajo 2 uri 30 minut pred vsako športno prireditvijo in se umaknejo eno uro po koncu zadnje prireditve.

Na dneve cestnih dirk se rdeča cona prepovedi prometa aktivira tri ure pred začetkom prireditve in se postopoma umakne, ko jo prevozi zadnji tekmovalec. Lokalni prebivalci bodo še vedno lahko dostopali do območja. Za dostop ne bo treba imeti prepustnice za igre (razen za paraolimpijski dogodek v cestnem kolesarstvu, za katerega bo zaradi večdnevnega trajanja dogodka aktiviran sistem prepustnic za igre, da se omogoči prožnejši dostop).

Kako do prepustnice?

Na spodnji povezavi lahko dostopate do interaktivnega zemljevida, ki vam prikaže obseg con glede na izbran datum in urohttps://anticiperlesjeux.gouv.fr/carte-interactive-impacts-deplacements-ile-france 

Na povezavi https://www.pass-jeux.gouv.fr/en/concerned/ dodatno preverite, ali boste v vaši konkretni situaciji za gibanje po Parizu potrebovali prepustnico (pojasnila so na voljo v angleščini in francoščini). Na povezavi boste tudi prejeli informacijo, katero dokumentacijo v digitalni obliki boste za vlogo potrebovali (osebni dokument obojestransko, fotografija, dokazilo o naslovu oz. dokazilo o upravičenem razlogu za nahajanje v coni omejenega gibanja, prometno dovoljenje v primeru prepustnice za avtomobil idr.)

V kolikor ugotovite, da se zahteve po imetju prepustnic nanašajo na vas, čim prej oddajte vlogo na za prepustnico (https://www.pass-jeux.gouv.fr/en/request/ ).

Za več informacij obiščite uradno stran policijske prefekture:

https://www.prefecturedepolice.interieur.gouv.fr/mission/des-jeux-securises-pour-tous/les-perimetres-de-securite-autour-des-sites-olympiques-et-paralympiques