Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Omadeževanje novega začetka

Prejšnji teden se je na evropskem političnem prizorišču zvrstilo kar nekaj prelomnih dogodkov. Evropski svet je imenoval novo politično vodstvo EU za naslednjih pet let, v Franciji pa je potekal buren prvi krog predčasnih parlamentarnih volitev. Prokremeljski dezinformacijski ekosistem ni spregledal nobenega od teh dogodkov.

Takoj je prestavil v višjo prestavo, da bi očrnil novo politično vodstvo EU, širil dezinformacije in obnovil stare teorije zarote.

Bavbavi v EU

Evropski svet se je 27. junija sestal na najvišji ravni držav članic EU, da bi se dogovoril o kandidatih za vodilne položaje v EU. Do glasovanja v Evropskem parlamentu o potrditvi imenovanj so se države članice dogovorile, da naj bi vodilne položaje zasedli Ursula von der Leyen kot predsednica Evropske komisije za svoj drugi mandat, estonska predsednica vlade Kaja Kallas kot visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko ter nekdanji portugalski premier António Costa kot predsednik Evropskega sveta.

Kremeljski razširjevalci dezinformacij uporabljajo različne taktike, da bi spodkopali evropske volitve. Prokremeljski ekosistem manipuliranja z informacijami zdaj trosi laži in dezinformacije, saj si še naprej prizadeva spodkopati evropsko demokracijo.

Najprej so obtožili EU, da namerno uničuje odnose z Rusijo, in obžalovali »kratkovidne« odločitve EU.  Te navedbe priročno ignorirajo dejstvo, da se je varnost Evrope pogreznila v kaos, ko je Rusija 24. februarja 2022 začela obsežno invazijo v Ukrajini.  Namesto tega je Kremelj poskušal EU prikazati kot agresorja in trdil, da EU vodijo »rusofobi«. Mediji so tudi trdili, da je vodstvo EU del »svetovnih elit«, da ne predstavlja volje Evropejcev in da nima nobenih kvalifikacij za vodenje.

Spuščanje na osebno raven

Že pred imenovanjem Kaje Kallas za prihodnjo vodjo diplomacije EU so ugledni prokremeljski glasovi javno obžalovali »estonizacijo« EU ter širili zlonamerne in manipulativne informacije, da bo njeno imenovanje privedlo do tretje svetovne vojne. Bistvo teh navedb je obtožiti predsednico vlade Kallas »rusofobije«.

Kremelj že dlje časa širi obtožbe o »rusofobiji«. Običajno so prihranjene za tiste, ki si drznejo kritizirati Rusijo. Zato je Kremelj Kallasovo, ki je ostra kritičarka Rusije, takoj napadel z argumentom »rusofobije«.

Schrödingerjeva »rusofobija«

Zdi se, da so prokremeljske dezinformacije podobno kot Schrödingerjeva mačka ujete v kvantni superpoziciji, kjer je mogočih več stanj hkrati. Navedbe, da je gospa Kallas »rusofobična«, so pomenljiv primer kremeljske taktike, da informacijski prostor preplavi z nasprotujočimi si zgodbami.

Medtem ko so nekateri prokremeljski kanali širili navedbe o »rusofobiji«, ki se širi v EU, so drugi trdili, da Kallasova v resnici koristi Rusiji in da je njeno kritiziranje Rusije le dvojna igra. Skratka, v kremeljskem svetu izkrivljenih ogledal je Kallasova lahko sovražna »rusofobinja« in koristna za Rusijo. Ne pustite se zavesti, gre le za še en prokremeljski poskus blatenja političnega vodstva EU.

Še ene volitve na muhi Kremlja

Čeprav je bil razpis predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji nekoliko presenetljiv, so bili prokremeljski agenti za dezinformacije pripravljeni na prav takšno priložnost. Splošni ton prokremeljskega poročanja o francoskih volitvah je bil v znamenju pesimizma in pogube.  Ne za Rusijo, seveda, ampak za Francijo in prihodnost EU.

Nekateri prokremeljski mediji so širili dezinformacije, da je stranka Skupaj predsednika Macrona dosegla sorazmerno slabe rezultate zaradi njegove goreče podpore Ukrajini, ki je Francozi naj ne bi več želeli podpirati. Te navedbe so pogosto združili s poglabljanjem strahu javnosti pred pošiljanjem francoskih vojakov v Ukrajino. Laž, da se v Ukrajini bojujejo in umirajo francoski ali Natovi vojaki, je bila popolnoma ovržena.

Kremelj in njegove prijateljske podružnice za širjenje dezinformacij so tudi poskušali prikazati predsednika Macrona in njegovo stranko kot vojne hujskače ter to primerjali s trditvijo, da si ljudje želijo mir in normalizacijo odnosov z Rusijo.

Zanimivo je, da so nekateri prokremeljski mediji trdili tudi, da je predsednik Macron s tem, ko je razpustil francoski parlament, na nek način izdal Ukrajino. Drugi so poskušali še stopnjevati občutek političnega razkola v Franciji z navedbami, da rezultati volitev pomenijo začetek konca vladavine »globalistično-atlantskih elit«.

Vedno gre za Ukrajino

Kremeljski poskusi manipulacije z informacijami so imeli kot vedno izrazito ukrajinski pridih. Z drugimi besedami – vse tegobe sveta naj bi izvirale iz podpore Ukrajini. Ne glede na to, ali ta podpora domnevno povzroča politične delitve v Evropi ali pa neobvladljivo širjenje »rusofobije«, je sporočilo Kremlja jasno – podpora Ukrajini bo Evropo pokopala. Kljub temu Evropa neomajno podpira Ukrajino in ne bo pustila, da jo onemogočajo kremeljske laži in manipulacije. Ne pustite se zavesti!

Pod drobnogledom EUvsDisinfo ta teden tudi:

  • Kremelj že dolgo poskuša svoje imperialne ambicije pripisati drugim, zato nas najnovejša obtožba, da je EU začela priključevati Ukrajino in Moldavijo, ni presenetila. Gre za namerno izkrivljanje dejstva, da se je EU dogovorila o začetku pogovorov o članstvu s tema dvema državama. V resnici je članstvo v EU prostovoljno, kandidatke morajo zanj zaprositi in pri tem izpolnjevati vrsto meril, znanih kot københavenska merila. Te prokremeljske dezinformacije navsezadnje poskušajo relativizirati resnost ruskega nezakonitega osvajanja ozemelj s silo v Ukrajini in drugje.
  • Širjenje strahu pred grožnjo biološkega orožja je še ena preizkušena tehnika v prokremeljskem arzenalu ustvarjanja strahu in teorij zarote, ki jih Kremelj redno ponavlja. Tokrat so dezinformacije, ki jih širi Kremelj, uperjene v Afriko, pri čemer Kremelj trdi, da ZDA zdaj tja širijo raziskave biološkega orožja, ker jim je Rusija preprečila, da to počnejo v Ukrajini. Nobenega dokaza ni v podporo nobeni od teh absurdnih zgodb.  Pravzaprav so takšne trditve o ameriških vojaških bioloških laboratorijih del več let trajajoče dezinformacijske kampanje in so bile vedno znova ovržene.
  • Kremeljski razširjevalci dezinformacij, ki povsod vidijo namišljene ameriške pregrehe, zelo hitro razširijo izmišljeno zgodbo, da ZDA morda stojijo za poskusom državnega udara v Boliviji, da bi prevzele nadzor nad zalogami litija. Postavljanje navidezno nedolžnega vprašanja »Komu to koristi?« je značilna prokremeljska taktika manipuliranja z informacijami, s katero se odvrača pozornost in pritegnejo podporniki teorij zarote.  Ni dokazov o kakršni koli vpletenosti ZDA v neuspeli državni udar v Boliviji leta 2024. Kot kaže, pri tem niso imeli nobene vloge niti nahajališča litija niti zunanji odnosi Bolivije. Poskus državnega udara je bil skoraj zagotovo posledica notranjepolitične dinamike v državi.

Avtor: EUvsDisinfo | 4. julij 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.