Skoči do osrednje vsebine

Razširjen nabor cepljenj v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Program cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2024 določa nekaj novosti, s katerimi povečujemo dostopnost cepljenja različnim starostnim skupinam. Na Ministrstvu za zdravje smo namreč na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razširili nabor cepljenja v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Brezplačno cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV) je po novem omogočeno tudi vsem moškim do dopolnjenega 26. leta starosti. Cepljenje ščiti proti okužbi s HPV, ki lahko pri moških povzroča genitalne bradavice ter raka zadnjika, penisa in ustnega dela žrela. Ker so moški prenašalci okužbe s HPV, cepljenje posredno vpliva tudi na zmanjšanje pojavljanja raka materničnega vratu in drugih s HPV povezanih obolenj pri ženskah.

Za dve leti se spušča meja upravičencev do brezplačnega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME), to je po novem na voljo vsem, ki v tekočem letu dopolnijo 47, 48 in 49 let (in zamudnikom, to je osebam, ki so dopolnile 49 let v letu 2019 ali pozneje). S tem želimo povečati precepljenost v teh starostnih skupinah, saj je obolevnost za KME v Sloveniji med najvišjimi v Evropi, delež cepljenih oseb pa je zelo nizek.

Obvezno zdravstveno zavarovanje za nosečnice zdaj krije tudi cepljenje proti okužbam z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Oslovski kašelj in okužba z RSV sta za novorojenčke lahko zelo hudi bolezni. Cepljenje nosečnic med 24. in 36. tednom nosečnosti ščiti novorojenčka pred tema okužbama od rojstva dalje.

Vsa zgoraj omenjena cepljenja so za določene skupine brezplačno na voljo od 6. julija 2024.

S 1. januarjem 2025 pa bo brezplačno tudi cepljenje predšolskih otrok proti noricam, ki je priporočljivo za vse otroke, starejše od 12 mesecev, ki še niso preboleli noric, ter še posebej za otroke s posebnimi zdravstvenimi indikacijami. S cepljenjem preprečimo zelo pogosto okužbo otrok z varicella-zoster virusom, s čimer preprečimo tako norice kot okužbo s herpesom zostrom kasneje v življenju. 

S cepljenjem učinkovito preprečujemo okužbe, ki lahko potekajo z resnimi posledicami – ali pa v primeru HPV celo povzročajo raka, zato pozivamo vse, ki so jim cepiva namenjena, da se cepijo in s tem te bolezni preprečijo. 

Več o cepljenju in programu cepljenja najdete na: Cepljenje.