Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: Slovenci v Braziliji nepogrešljiv most sodelovanja in povezovanja med državama

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v Sao Paulu obiskala Slovenski dom Triglav in se srečala s člani Zveze Slovencev v Braziliji. Sodelovala je tudi na dogodku slovensko-brazilske in slovensko-argentinske gospodarske zbornice. Kot gostja brazilskega mislišča za mednarodne odnose CEBRI je predavala o geostrateških razmerah v svetu in slovenski zunanji politiki.

“Lepo je biti tu, kjer je slovenski prostor na drugem koncu sveta. Slovenski dom Triglav je prostor, kjer se Slovenci zbirajo, družijo in govorijo slovenski jezik. Slovenci v Braziliji so nepogrešljiv most sodelovanja in povezovanja med državama. Zveza Slovencev v Braziliji, ki šteje okrog 100 članov, si s pomočjo različnih aktivnosti prizadeva ohranjati slovensko identiteto, kulturo in jezik in tako predstavlja pomemben steber povezav med narodoma.  Slovenci v največjem brazilskem mestu Sao Paulu delujejo na različnih področjih in tako prispevajo k poglabljanju gospodarskega, znanstvenega in kulturnega sodelovanja. Ne glede na razdaljo, je stik z domovino, z matico, izjemno pomemben in znotraj Sveta za Slovence in zamejce v svetu se bomo še naprej trudili nuditi pomoč in podporo Slovencem v Braziliji,” je po obisku Slovenskega doma Triglav poudarila ministrica Fajon. 

Na srečanju slovensko-brazilske in slovensko-argentinske gospodarske zbornice v Sao Paulu pa je ministrica Fajon pozdravila vzpostavitev digitalnega interaktivnega zemljevida, kjer so na enem mestu zbrane lokacije slovenskih podjetij. “Interaktivni zemljevid slovenskih podjetij v Argentini in Braziliji, ki ga podpira tudi naša gospodarska diplomacija, je korak v pravo smer za krepitev gospodarskega sodelovanje. Potencial obstaja, ravno tako interes na obeh straneh, ki ga lahko dodatno poglobimo ob prihodnjem zasedanju mešane komisije med Slovenijo in Brazilijo naslednje leto v Ljubljani,” je povedala Fajon. 

Ministrica Fajon je bila tudi gostja pogovora v organizaciji pomembnega brazilskega mislišča za mednarodne odnose CEBRI, ki sodeluje s Strateškim forumom Bled. Predstavila je slovensko zunanjo politiko in odgovarjala na vprašanja zbranih profesorjev in diplomatov na temo odnosov med Slovenijo in Brazilijo, priznanja Palestine, ruske agresije v Ukrajini, desnega populizma v Evropi in sodelovanja med EU in MERCOSUR (ang. The Southern Common Market – Trgovinsko združenje skupni južni trg). 

Ministrica tako zaključuje obisk v Braziliji in nadaljuje pot proti ZDA.