Skoči do osrednje vsebine

Mladi rojaki iz Slovenskega plesnega ansambla Triglav Winnipeg iz Kanade zapeli na uradu

Kako ganljivo je, ko mladi Slovenci, ki prihajajo iz daljne Kanade skrbno nadenejo slovenske narodne noše in iz vsega srca zapojejo ponarodelo pesem »V dolini tihi«, je bilo danes mogoče čutiti na uradu. Na obisk so prišli člani Slovenskega plesnega ansambla Triglav iz Winnipega, ki se te dni mudijo na desetdnevnem gostovanju v domovini njihovih prednikov.
Mladi plesalci oblečeni v narodne noše, skupaj z ministrom in državno sekretarko stojijo na stopnišču urada, za njimi slovenska in evropska zastava.

Člani Plesnega ansambla Triglav Winnipeg iz Kanade, minister Arčon in državna sekretarka Humar. | Avtor: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

Sprejela sta jih podpredsednik vlade in minister Matej Arčon in državna sekretarka Vesna Humar.

Uvodoma je gostom na uradu dobrodošlico zaželela državna sekretarka Humar, ki si je njihov slovensko obarvan, predvsem pa izredno dovršen in skrbno pripravljen nastop ogledala že na včerajšnjem 30. Taboru Slovencev po svetu. »Ni veliko folklornih skupin, ki delujejo v Sloveniji, ki bi lahko pripravile takšen nastop,« je poudarila, jim zanj tudi čestitala ter dodala: »Res smo ponosni na vas.« Kasneje se je pridružil še minister Arčon, ki je prav tako pozdravil mlade in jim tudi v prihodnje zaželel vse najboljše.

Urad je danes obiskalo dvaindvajset mladih plesalcev, pripadnikov tretje in četrte generacije Slovencev iz Winnipega, starih med 17 in 37 let. Zahvalili so se Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu za finančno podporo, da so lahko obiskali matično domovino. Mnogi med njimi so tokrat v Sloveniji prvič. Na vprašanje, ali je dosegla njihova pričakovanja in predstave, so hiteli poudarjati, da jih je nedvomno še presegla. Današnje popoldne so nadaljevali na Gorenjskem, že ves teden si namreč želijo videti najvišji slovenski vrh Triglav, po katerem nosi ime njihova folklorna skupina. Potovanje v Slovenijo si bodo prav vsi zapolnili, gotovo pa bo to vzpodbuda tudi za nadaljnjo delo v okviru plesnega ansambla kot tudi tamkajšnje slovenske skupnosti.

Zelo so ponosni na svoje korenine, zato si želijo slovenske plese in tradicijo tudi z vso odgovornostjo ohranjati. Kar dvakrat na teden po tri ure, skupno šest ur tedensko, zato namenijo vajam, v zadnjem obdobju pa so v luči priprav na obisk Slovenije dodali še eno dodatno uro slovenščine.

Mladi folkloristi so se v preteklih dneh že predstavili v zamejskih Gorici in Števerjanu ter v Murski Soboti in Ljubljani, jutri, 9. julija, pa jih zvečer čaka še nastop v Izoli.

V Winnipeg, glavno mesto province Manitoba, so se prvi Slovenci naselili že v dvajsetih letih 20. stoletja. Slovenski plesni ansambel Triglav že več kot pet desetletij združuje tamkajšnje rojake, ki skozi ples ohranjajo slovensko kulturno dediščino in identiteto. Skozi leta so se večkrat predstavili tudi že v domovini in na tujem, zaplesali so po mnogih mestih v Sloveniji, ZDA, Italiji in Kanadi.