Skoči do osrednje vsebine

Obisk ekspertov Pompidou skupine v Sloveniji

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij je nedavno gostila eksperte Sveta Evrope, usposobljene za strokovno svetovanje pri izgradnji terapevtskih skupnosti za zdravljenje motenj uživanja prepovedanih snovi v zaporu.

Cilj obiska je bil večplasten: svetovanje pri razvoju strategij za dvig standardov zdravljenja odvisnosti od drog v kazenskopravnem sistemu, zlasti o možnostih zdravljenja za tiste, ki se odločijo, da ne bodo jemali substitucijske terapije v zaporu; svetovanje pri vzpostavitvi kontinuitete oskrbe po odpustu in izmenjava informacij ter predstavitev dobrih praks iz tujine. Po izvedenem obisku bodo mednarodni strokovnjaki podali tudi priporočila, ki bodo služila podpori Sloveniji pri izboljšanju uresničevanja standardov za zdravljenje in rehabilitacijo oseb z motnjami uživanja prepovedanih snovi v zaporskem okolju.

Obisk strokovnjakov je bil organiziran v dveh delih: uvodoma so različni sogovorniki predstavili stanje na obravnavanem področju v Sloveniji ter v Moldaviji in v Veliki Britaniji. Naslednji dan so si tuji gostje in ekipa domačih strokovnjakov ogledali dve lokaciji zaporov, in sicer Zavod za prestajanje kazni zapora Ig (ženski zapor) in Odprti oddelek Ig, ki je dislocirani oddelek ljubljanskega moškega zapora. Obisk je bil namenjen analizi ustreznosti lokacij za vzpostavitev terapevtske skupnosti ter možnosti vključevanja žensk v programe, zdravstveni oskrbi in možnosti vsebinskega vključevanja nevladnih organizacij v izvajanje programa terapevtskih skupnosti. Tuji eksperti so poudarili pomen in številne prednosti terapevtske skupnosti v zaporu ter izkušnje držav pri njihovem vzpostavljanju, pa tudi zaznane ovire v tem procesu, ki so lahko dobra podlaga za učinkovitejše načrtovanje terapevtske skupnosti v drugih državah.