Skoči do osrednje vsebine

Minister Han z izvršnim podpredsednikom Šefčovičem o zelenem prehodu po meri industrije

Minister Matjaž Han se je v Ljubljani srečal z izvršnim podpredsednikom Evropske komisije in komisarjem za evropski zeleni dogovor, medinstitucionalne odnose in predvidevanje Marošem Šefčovičem. Govorila sta o naslednjem mandatu Evropske komisije, načrtu za zeleni prehod v okviru spremenjenih okoliščin in prestrukturiranju premogovnih regij.
komisar Šefčkovič in minister Han pri rokovanju
1 / 4

Nova Evropska komisija bo prevzela funkcijo konec 2024. Trenutna geopolitična in gospodarska situacija pa je precej drugačna od tiste pred petimi leti. Minister Han je zato poudaril, da mora EU v danih razmerah odločno ukrepati, predvsem pa je nujna debirokratizacija, ki pogosto zavira konkurenčnost podjetij.

Glede zelenega prehoda sta se sogovornika strinjala, da se ga je potrebno lotiti na način, ki ne bo omejeval konkurenčnosti gospodarstva. Izvršni podpredsednik Šefčovič je predstavil zaključke, ki so jih sprejeli glede tega vprašanja. Potrebno je aktivno delovanje za znižanje cen energije, postavljati realne tehnološke cilje, zagotoviti dostop do kritičnih surovin, izoblikovati nova znanja in zagotoviti dovolj sredstev, ki bodo omogočila zeleni prehod.

Minister in izvršni podpredsednik sta govorila tudi o ukrepih za prestrukturiranje premogovnih regij. Minister je predstavil obstoječe razpise za Zasavsko, Savinjsko in Šaleško regijo. Predstavil je tudi nekatere projekte, ki se razvijajo v teh regijah. »Ljudem in industriji je potrebno dati jasno perspektivo« je povedal. »Verjamem, da smo na dobri poti, saj vodimo pogovore z regijo, lokalno samoupravo in industrijo.« Tudi komisar Šefčovič se je strinjal, da je pomembno, da se regijam pomaga z oblikovanjem novih projektov in industrije.

Izvršni podpredsednik Šefčovič je izpostavil še pomen odločne trgovinske politike. Predstavil je razloge za uvedbo začasnih protisubvencijskih dajatev na uvoz električnih vozil s Kitajske. Minister Han je poudaril, da je potrebno najti dobro rešitev, ki bo omogočila, da naša industrija ohrani konkurenčnost. »Evropa mora biti bolj povezana,« je zaključil.