Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Ključna naloga in odgovornost zavezništva je ohranjanje miru

V Washingtonu poteka zasedanje voditeljev držav in vlad zveze Nato, ki se ga udeležujejo predsednik vlade dr. Robert Golob, podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon ter minister za obrambo Marjan Šarec. Ob 19. uri po srednjeevropskem času bo potekalo zasedanje Severnoatlantskega sveta v zavezniškem formatu, eno izmed treh zasedanj letošnjega vrha.

Pred pričetkom zasedanja je premier dr. Golob podal izjavo za medije. "Ključna naloga zavezništva je ohranjanje miru. To je naša osrednja odgovornost in naša glavna zaveza. Mir mora biti in ostati glavno vodilo vseh naših prizadevanj," je dejal.

"Na zasedanju vrha Nata v Washingtonu si obetamo, da bomo naredili pomemben premik naprej," je povedal premier. Poudaril je, da premik ni samo v investicijah v obrambo in ne samo v tem, da Ukrajina dobi dodatna zagotovila, da ji bo Nato stal ob strani. "Verjamem, da bo premik tudi v tem, da se Nato začne bolj obnašati tudi kot politična vojaška organizacija in na tem področju izvajati naslednje korake ali na Evroatlantiku ali na Indopacifiku," je dejal.

Premier dr. Golob je naslovil tudi vprašanje članstva Ukrajine v Natu. "O tem, da je Ukrajina na poti proti članstvu v Natu, ni nobenega dvoma. Nenazadnje ta proces traja že več kot desetletje. Vprašanje ni ali, ampak kdaj. Razumem, da trenutek še ni napočil, pa vendar se pripravljajmo, kot da je to morda lahko že jutri," je izpostavil premier.

"Pomembno je, da se v tem vmesnem obdobju vsi zavedamo svojih obveznosti, prispevamo h krepitvi svojega vojaškega proračuna, obrambne sposobnosti in skupaj z ostalimi članicami zavezništva Nato prispevamo k pomoči za Ukrajino. Slovenija bo solidarno prispevala svoj delež," je sklenil premier dr. Robert Golob.

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon pa je ob tem dejala: “Nato je zavezništvo vrednot, ki ima izjemno pomembno vlogo v vedno bolj kompleksnem varnostnem okolju. S svojo močno politično dimenzijo ima veliko odgovornost za mir. Veseli me, da se bomo danes na večerji z ameriškim državnim sekretarjem Blinknom v duhu poglabljanja partnerstva in sodelovanja pogovarjali tudi z zahodnobalkanskimi partnerji. To je ključnega pomena za stabilnost regije, ki si zasluži čim prejšnji napredek na evroatlantski poti.”

Premier dr. Golob in minister Šarec sta se na dvostranskem srečanju sestala s predsednikom Republike Finske Alexandrom Stubbom. Osrednja tema pogovorov med obema voditeljema in delegacijama Slovenije in Finske je bila krepitev vojaškega sodelovanja in krepitev vojaške industrije neposredno med obema vladama in obrambnima ministrstvoma. Spregovorili so tudi o varnostni situaciji v svetu, s poudarkom na vojni v Ukrajini in vplivu te vojne na Zahodni Balkan.
 
Ob robu vrha voditeljev članic zveze Nato vzporedno poteka damski program, ki ga gosti prva dama Združenih držav Amerike dr. Jill Biden. Partnerica slovenskega premierja Tina Gaber bo v družbi soprog in soprogov ter partneric in partnerjev voditeljev in voditeljic članic zveze Nato obiskala Narodni muzej ameriške zgodovine, kjer jim bodo predstavili edinstveno zbirko predmetov slavnih osebnosti, ki so skozi svet zabave in zvezdništva spreminjali tok ameriške zgodovine. Dan bodo zaključili s kosilom, ki ga gosti prva dama Združenih držav Amerike dr. Jill Biden.

Zvečer se bosta predsednik vlade dr. Robert Golob in Tina Gaber udeležila sprejema in večerje za voditelje vseh partnerskih držav zveze Nato, ki ju gosti predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden s soprogo dr. Jill Biden v Beli hiši. Sprejema in večerje se bo udeležil tudi visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.

Ministrica Fajon se bo udeležila sprejema, ki ga bo gostil ameriški državni sekretar Antony Blinken, sprejema ministrov za obrambo, ki ga bo gostil ameriški državni sekretar Lloyd Austin, pa se bo udeležil minister Šarec.