Skoči do osrednje vsebine

Dr. Matjaž Humar pridobil še projekt Evropskega raziskovalnega sveta za potrditev koncepta

Raziskovalec dr. Matjaž Humar, nosilec projekta Evropskega raziskovalnega sveta (angleško European Research Council – ERC) za začetek samostojne raziskovalne poti, je pridobil še projekt ERC za potrditev koncepta svojih raziskav in hitrejši prehod v inovacije.

ERC za nosilke in nosilce raziskovalnih projektov redno objavlja razpise za projekte za potrditev koncepta raziskav (angleško Proof of Concept Grant). Cilj tovrstnih projektov je krepitev učinka odličnih raziskav z nadaljnjo podporo na poti od prelomnih raziskovalnih rezultatov k inovacijam.   

Na razpis se je prijavilo 328 nosilk in nosilcev raziskovalnih projektov ERC, za financiranje so jih izbrali sto. S svojo prijavo za potrditev koncepta raziskav je recenzentke in recenzente prepričal tudi dr. Humar, ki bo s svojo skupino na Institutu Jožef Stefan naslednje leto zaključil raziskovalni projekt ERC Celični laserji (angleško Cell-Lasers), v katerem razvija biološke laserje za proučevanje procesov znotraj celic in bioloških organizmov. S tem je postal sedmi nosilec raziskovalnega projekta ERC v Sloveniji, ki je pridobil tudi dodatno podporo za razvoj inovativnih potencialov svojih raziskav, in ob enem tretji na Institutu »Jožef Stefan«.

Cilj novo pridobljenega projekta ERC za potrditev koncepta Užitni laserji (angleško EdibleLasers) je izdelava laserjev v celoti iz užitnih materialov in njihova uporaba za senzorje v hrani, zdravilih in drugih izdelkih. Danes so fotonske naprave večinoma narejene iz trdnih, nebioloških snovi. V zadnjih letih pa se pojavlja veliko raziskav, kako narediti te naprave iz mehkih snovi, ki so združljive z biološkimi sistemi, so biorazgradljive ali celo narejene iz živih organizmov.

Dr. Humar je kot prvi vgradil laser v živo celico, kakor tudi naredil biorazgradljive optične valovode za uporabo v medicini. Na podlagi teh izkušenj bodo v času pridobljenega projekta naredili laserje iz užitnih snovi ter preizkusili njihovo delovanje v hrani. To področje raziskovanja je skoraj neobstoječe in zato ponuja ogromno možnosti, saj bodo takšni laserji omogočali zelo natančno merjenje lastnosti hrane in tako pripomogli k njeni kakovosti in varnosti. Zaradi svoje majhnosti laserji ne bodo spremenili lastnosti hrane. Ker bodo narejeni iz hrane same, bodo lahko hitreje zaznali spremembe v svežini.

Užitni laserji pa odpirajo tudi možnost širše uporabe. Uporabljeni bodo lahko kot senzorji za medicinske namene, v snoveh in izdelkih za kmetijstvo, industrijo, trajnostni monitoring okolja in pitne vode. Na ta način bodo laserji, razviti pod okriljem EdibleLasers, uporabni na številnih področjih, ki bodo vplivala na kakovost življenja.