Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Gajšek na Letnem političnem dialogu o premogovnih regijah v prehodu

V Velenju se je danes začel dvodnevni peti Letni politični dialog o premogovnih regijah v prehodu. Eden od uvodnih govorcev je bil tudi mag. Miran Gajšek, državni sekretar na Ministrstvu za naravne vire in prostor, ki je sistemsko pristojno za področje rudarstva.

Državni sekretar mag. Miran Gajšek je spomnil, da je bila nekdanja Evropska skupnost za premog in jeklo predhodnica današnje Evropske unije (EU). »Svet se spreminja in v zadnjem obdobju je bila sprejeta odločitev tako na ravni EU kot Slovenije, da je treba regije prestrukturirati,« je povedal. »Osnova te preobrazbe je medsektorski dialog in sodelovanje s ciljem poiskati pravo in dinamično mero med tržnimi silami in tem, kar moramo narediti kot družba.« Tako imenovani zeleni prehod temelji na pravičnem prehodu premogovnih regij. Slovenija se je zavezala opustitvi rabe premoga do leta 2033. Tako Zakon o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje (v pristojnosti Ministrstva za naravne vire in prostor) kot tudi Zakon o razvojnem prestrukturiranju Savinjsko-šaleške premogovne regije (v pristojnosti Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj) bosta v zakonodajni postopek predvidoma vložena še v letošnjem letu.

Udeležence konference so sicer uvodoma nagovorili še izvršni podpredsednik Evropske komisije za evropski zeleni dogovor Maroš Šefčovič, minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek ter v imenu regije gostiteljice župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Dogodek organizira Evropska komisija v sodelovanju z Mestno občino Velenje in Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj. Namen dvodnevnega dogodka je podpreti odprt, v prihodnost usmerjen dialog o postopnem opuščanju premoga in pravičen prehod na zeleno energijo v okviru Evropskega zelenega dogovora. V dveh dneh bodo udeleženci lahko prisluhnili različnim tematsko povezanim razpravam.