Skoči do osrednje vsebine

Kumer s Šefčovičem o izzivih pravičnega prehoda

Minister Bojan Kumer z izvršnim podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem o izzivih pravičnega prehoda prebivalcev Šaleške regije.
rokovanje Kumer in Šefčovič
1 / 4

Minister Bojan Kumer se je včeraj sestal z izvršnim podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem. Tema njunega srečanja je bil zeleni prehod, s poudarkom na zagotavljanju pravičnega prehoda za ljudi v premogovni regiji Šaleške doline, ki se sooča s pomembnimi izzivi prestrukturiranja.

Razpravljala sta o konkretnih rešitvah, pri čemer sta se osredotočila na zagotavljanje ustreznih finančnih sredstev za podporo ljudem, še posebej najbolj ranljivim skupinam, gospodarstvu in ostalim deležnikom, da nihče ne bo ostal spregledan.

Minister Kumer je poudaril dosedanja prizadevanja za pravičen prehod premogovne Savinjsko–šaleške (SAŠA) regije, pri čemer je izpostavil pomembnost reševanja vprašanj energetske revščine in ogrevanja. V tej luči sta pregledala možnosti spodbud za regijo preko EU Sklada za pravičen prehod, Modernizacijskega sklada ter Socialnega podnebnega sklada, ki je namenjen najbolj ranljivim skupinam prebivalstva.