Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici

Danes obeležujemo 29. obletnico genocida v Srebrenici. Generalna skupščina Združenih narodov je maja letos potrdila resolucijo, s katero je razglasila 11. julij za Mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici. Na današnji dan se spominjamo žrtev, pogrešanih ter njihovih svojcev in drugih, ki jih je genocid nepreklicno zaznamoval.

Genocid, v katerem je bilo med 11. in 22. julijem 1995 ubitih najmanj 8372 bošnjaških moških in dečkov, je dejstvo, ki so ga prepoznala mednarodna sodišča. Spominjanje na žrtve genocida je namenjeno ozaveščanju in preprečevanju grozodejstev, še posebej z vidika načela odgovornosti zaščititi prebivalstvo pred množičnimi grozodejstvi, pri oblikovanju katerega je Slovenija dejavno sodelovala in katerega uveljavljanje podpira že skoraj 20 let.

Drugačne razlage zgodovinskih dejstev, zanikanje genocida in poveličevanje vojnih zločincev otežujejo proces sprave v Bosni in Hercegovini in širši regiji.

"Slovenija podpira spravo vseh narodov v Bosni in Hercegovini, tudi zaradi novih generacij, ki niso odgovorne za dejanja obsojenih zločincev. Mednarodno obeleževanje dneva spomina na genocid v Srebrenici je pomemben korak k spravi ter doseganju miru, zaupanja in medsebojnega spoštovanja. To je osnova sožitja za prihodnost vseh, še posebej mladih generacij," je ob mednarodnem dnevu poudarila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.