Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon zaključuje udeležbo na Vrhu zveze NATO v Washingtonu

Zaključil se je Vrh zveze NATO, na katerem je sodelovala tudi podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Skupaj s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom in obrambnim ministrom Marjanom Šarcem se je udeležila slovesnosti ob 75. obletnici zavezništva in zasedanj Severnoatlantskega sveta v formatu zaveznic, z državami indo-pacifiške regije in Sveta Nato-Ukrajina.

Ministrica Fajon je ločeno sodelovala na dogodku ameriškega zunanjega ministrstva na temo "Ženske, mir in varnost" ter na javnem forumu na temo hibridnih groženj. "Nobena država ni imuna pred naraščajočimi hibridnimi grožnjami, zato je krepitev odpornosti družb ključna za premagovanje tega varnostnega izziva. Slovenija je v preteklem letu - tudi zaradi članstva v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) - pogosteje tarča hibridnih groženj in kibernetskih napadov. Širjenje zavesti, zgodnje odkrivanje  in usklajeno centralno delovanje so ključ do uspešnega spopadanja s hibridnimi grožnjami, ki lahko vključujejo dezinformacije, lažne novice in vpletanje v demokratične politične procese. Ravno slednje je zelo zaskrbljujoče na Zahodnem Balkanu, ki je v naši neposredni soseščini, zato je pomembno, da zveza NATO pozorno spremlja dogajanje in ostane angažirana na tem področju. Slovenija in Francija sta združili moči in v Črni gori omogočili vzpostavitev regionalnega kibernetskega centra, ki skrbi za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu," je na dogodku o hibridnih grožnjah v obdobju povečane negotovosti povedala ministrica Fajon. Na pogovoru, ki je potekal v okviru javnega foruma ob robu vrha NATO, sta poleg Fajonove sodelovali še zunanji minister Nizozemske Caspar Veldkamp in pomočnica generalnega sekretarja NATO za področje javne diplomacije Marie Doha Besancenot.

V torek, 9. julija, je ministrica Fajon na povabilo ameriškega zunanjega ministrstva sodelovala na okrogli mizi z naslovom "Iz vizije v dejanja: ženske, mir in varnost v zavezništvu". "Sodelovanje žensk bistveno izboljša rezultate v mirovnih pogajanjih. Kar 35 odstotkov več možnosti je, da bo mirovni dogovor trajal vsaj 15 let dlje, če so vanj vključene ženske. Več žensk pomeni več miru, zato je Slovenija odločno podprla nove usmeritve zavezništva na področju Agende za ženske, mir in varnost, ki so bile potrjene na vrhu NATO v Washingtonu in pri oblikovanju katerih je Slovenija aktivno sodelovala," je poudarila ministrica Fajon. Udeležila se je tudi sprejema, ki ga je ob tej priložnosti gostil ameriški državni sekretar Blinken.

Ministrica Fajon je na povabilo ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna sodelovala še na delovni večerji ministrov zveze NATO in okoli 30 partnerskih držav. Večerja, ki je potekala v washingtonski Kongresni knjižnici, je bila predvsem priložnost za iskrene in prijateljske pogovore z zavezniki z vseh koncev sveta na temo skrhane svetovne ureditve in želje po miru, varnosti in negovanju temeljnih vrednot.

Ministrica Fajon bo iz Washingtona odpotovala v New York, kjer bo jutri na sedežu Organizacije združenih narodov sodelovala na donatorski konferenci za Agencijo OZN za pomoč palestinskim beguncem (angleško UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees - UNRWA)