Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: »Potrebujemo več naporov na političnem in diplomatskem parketu«

Drugi dan zasedanja vrha Nata v Washingtonu se je začel z izjavami za medije voditeljev držav. Predsednik vlade dr. Robert Golob je ob prihodu na zasedanje povedal, da so se voditelji včeraj ponovno zavzeli za pot Ukrajine v Nato, predvsem pa k stabilnemu financiranju pomoči, ki jo bo Ukrajina dobila od Nata in ostalih zaveznic.
Predsednik vlade sedi za mizo med slovaškim in španskim premierjem

Predsednik vlade na zasedanju Severnoatlantskega sveta z Indo-pacifiškimi partnerji in EU | Avtor: Daniel Novakovič/STA

1 / 3

»Ob tem ne smemo pozabiti na politično in diplomatsko delovanje v korist reševanja konflikta v Ukrajini. Verjamem, da bomo morali na tem področju narediti več, če bomo želeli mirno rešitev tega konflikta. Zato je treba zagotoviti dialog z globalnim jugom in ostalimi svetovnimi državami, predvsem glede usklajevanja stališč,« je povedal premier. »Pri iskanju rešitve konflikta v Ukrajini nam ne gre na roko dejstvo, da Zahod nima povsem izdelanih stališč do konflikta na Bližnjem vzhodu. Tam se dogaja humanitarna katastrofa, ki ni nič manjša od tiste v Ukrajini. Verjamem, da dvojni standardi, ki nam jih očitajo druge, predvsem arabske države, ne gredo v korist iskanja rešitve za Ukrajino.«

Predsednik vlade je še dodal, da bo pomoč Ukrajini v prihodnje sistemsko organizirana. »Slovenija je bila med prvimi, ki je Ukrajini priskočila na pomoč, s finančno pomočjo bomo nadaljevali. Večina nepovratnih sredstev bo šla za humanitarne namene, naš prispevek se ne bo povečeval. A nekatere druge članice zavezništva bodo morale v prihodnje prispevati bistveno več, kot so doslej.«

Premier dr. Golob je izrazil zadovoljstvo, da je ameriški predsednik Joe Biden izpostavil potrebo po ponovnem angažiranju Nata na Zahodnem Balkanu. »Ravno Nato je v preteklosti prispeval h končanju morije in na ta način postal garant miru. Želim si, da bi Nato tako ravnal tudi na ostalih žariščih po svetu. Slovenija je jasno obljubila svojo podporo pri nadaljevanju pomoči Ukrajini in angažmaju na Zahodnem Balkanu, kjer bo podvojila svoj kontingent na Kosovu,« je povedal premier dr. Golob.

Ob robu zasedanja je predsednik vlade komentiral tudi enostransko akcijo madžarskega premierja Viktorja Orbána z obiskom v Moskvi. »Razumevanja za te enostranske akcije med kolegi nisem zaznal, tudi sam nimam kaj posebej velikega razumevanja. To še posebej velja v primeru, če se nekdo predstavlja, da govori v imenu Evropske unije ali pa dopušča možnost, da drugi to tako interpretirajo. Verjamem, da bo o tem še dosti debate,« je povedal premier in dodal: »Slovenija je velika zagovornica vladavine prava in bo tudi v tem primeru stala na tej strani.«

Premier dr. Golob je še dodal, da je imel včeraj večkrat priložnost govoriti s predsednikom Bidnom. »Predsednik Biden je bil celotno zasedanje z nami in za razliko od nekaterih mlajših kolegov, ki so zapustili zasedanje, on ni zapustil zasedanja in je celotno zasedanje pazljivo poslušal in sodeloval v razpravi. Prepričan sem, da to največ pove o njegovi vitalnosti in tudi njegovih sposobnostih. Kakšna bo njegova odločitev, ne morem prejudicirati. Včeraj sem se lahko prepričal, da kar se zavezništva tiče, je pravi voditelj,« je novinarjem odgovoril premier.

Na vrhu Nata v Washingtonu bosta danes potekali dve zasedanji – zasedanje Severnoatlantskega sveta z Indo-pacifiškimi partnerji in EU in zatem še zasedanje Severnoatlantskega sveta – Ukrajina.

V okviru zasedanja Severnoatlantskega sveta – Ukrajina bo sprejeta skupna izjava, ki bo izpostavila dolgoročno zavezniško podporo državi. Voditelji bodo sprejeli tudi zavezo o obrambni industriji s ciljem pospešitve razvoja zavezniških kapacitet. Cilj zasedanja je pospešitev političnega dialoga in praktičnega sodelovanja.

Vrh bo naslovil tudi vprašanje vse večje povezanosti med evro-atlantsko in indo-pacifiško regijo. Ob udeležbi EU bo potekalo srečanje z voditelji štirih partnerskih držav – Japonske, Avstralije, Republike Koreje in Nove Zelandije. Zavezniški voditelji bodo predvidoma tudi potrdili novi akcijski načrt za okrepitev strateškega pristopa zavezništva do tako imenovane južne soseščine. Slednji predvideva okrepitev političnega dialoga in poglobitev praktičnega sodelovanja z bližnjevzhodnimi in severnoafriškimi državami.

Tina Gaber si bo danes v družbi soprog in soprogov ter partneric in partnerjev voditeljev in voditeljic držav članic zveze Nato ogledala vojaško oporišče Camp David, kjer predsedniki Združenih držav Amerike gostijo državniške obiske na najvišji ravni.

Premier dr. Golob, ministrica Fajon in minister Šarec so se včeraj udeležili zasedanja Severnoatlantskega sveta v zavezniškem formatu. Zvečer sta se premier dr. Robert Golob in Tina Gaber skupaj udeležila sprejema in večerje v Beli hiši, ki sta ju gostila ameriški predsednik Joe Biden in njegova soproga dr. Jill Biden. Ministrica Fajon se je udeležila sprejema, ki ga je gostil ameriški državni sekretar Antony Blinken, sprejema ministrov za obrambo, ki ga je gostil ameriški državni sekretar za obrambo Lloyd Austin, pa se je udeležil minister Šarec.