Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: “Transparentnost nakupa osemkolesnikov bo na najvišji možni ravni”

Pred začasnim prevzemom resorja sta predsednik vlade dr. Robert Golob in minister za obrambo Marjan Šarec ob robu vrha Nata opravila poglobljen pogovor glede dosedanjega dela ministrstva, opravljenih nalog in načrtov za prihodnje. Uradna primopredaja poslov bo sledila, ko bo ministru Šarcu zaradi nezdružljivosti funkcij prenehal mandat. Po pogovoru sta podala izjavo za slovenske medije.
Rokovanje ministra Šarca in predsednika vlade

Rokovanje obrambnega ministra Marjana Šarca in predsednika vlade dr. Roberta Goloba | Avtor: Žan Kolman/KPV

1 / 2

Premier dr. Golob se je ministru Šarcu uvodoma zahvalil za odlično opravljeno delo in mu zaželel veliko uspeha na njegovi novi karierni poti.
 
V nadaljevanju je izpostavil tri ključna področja, o katerih sta spregovorila z ministrom Šarcem: “Proračunski razrez, ki je pripravljen za leti 2025 in 2026, ustreza mednarodnim obvezam Republike Slovenije do zavezništva. Predvidena sredstva bodo zadoščala za realizacijo vseh načrtov za modernizacijo Slovenske vojske na področjih kadrovske okrepitve in nakupa opreme. Odstop od projekta nakupa osemkolesnikov Boxer se zaključuje. Postopki so trajali skoraj dve leti, kot najustreznejši ponudnik se za zdaj izkazuje finsko podjetje Patria.”
 
V nadaljevanju izjave je premier dr. Golob pojasnil, da med ministrstvoma za obrambo Republike Slovenije in Republike Finske potekajo pogajanja. To dokazuje, da gre za neposredni posel med obema državama, tudi pogodba bo predvidevala neposredno izvedeno plačilo med Republiko Slovenijo in Republiko Finsko, s čimer bo zagotovljena transparentnost posla na najvišji možni ravni. “S tem bi bil  odpravljen tudi madež na odnosih med Slovenijo in Finsko zaradi preteklih nakupov pri istem proizvajalcu,” je dejal dr. Golob in dodal, da se je Patria s svojo opremo uveljavila na misijah Nata in pri opremljanju finske vojske. Po premierjevih besedah bi bila lahko pogodba zaključena predvidoma do konca tega leta.
 
Minister za obrambo Marjan Šarec je izpostavil, da bo s sredstvi, ki so predvidena v razrezu proračuna 2025 in 2026, možno izpeljati načrtovano modernizacijo Slovenske vojske, kot je bila začrtana ob nastopu mandata in jo predvidena v vseh strateških dokumentih: “Vesel sem, da smo imeli pri tem tudi podporo in razumevanje predsednika vlade.” Poudaril je tudi, da trend obrambnih izdatkov nakazuje optimizem, kajti “modernizacija” se odvija na treh področjih - pri opremi, kadrovskih popolnitvah in tudi v modernizaciji miselnosti, da je Slovenska vojska tukaj za ljudi.
 
Včeraj sta se na dvostranskem srečanju premier dr. Golob in minister Šarec sestala s predsednikom Republike Finske Alexandrom Stubbom. Osrednja tema pogovorov med obema voditeljema in delegacijama Slovenije in Finske je bila krepitev vojaškega sodelovanja in krepitev vojaške industrije neposredno med obema vladama in obrambnima ministrstvoma. Spregovorili so tudi o varnostni situaciji v svetu, s poudarkom na vojni v Ukrajini in vplivu te vojne na Zahodni Balkan.