Skoči do osrednje vsebine

Spremljevalni dogodki ob EURU 2024

Od pomembnih političnih in gospodarskih srečanj do komentiranja tekme v živo v gledališču.
 Stadion v Münchnu

Stadion v Münchnu | Avtor: VBN

1 / 33

V Nemčiji od 14. junija 2024 cel mesec poteka evropsko nogometno prvenstvo EURO 2024, na katerega se je uvrstila tudi odlična slovenska moška reprezentanca. Slovenska ekipa je na tem prvenstvu dosegla zgodovinski rezultat, saj se je uvrstila v osmino finala. Izbrana vrsta Slovenije je na prvenstvu igrala štiri tekme - 16. junija v Stuttgartu, 20. junija v Münchnu, 25. junija v Kölnu in 1. julija v Frankfurtu na Majni. Povsod so jo spremljale množice slovenskih navijačev. Prav tako je podporo v tem času po najboljših močeh nudilo veleposlaništvo Slovenije v Berlinu, ki je skupaj z generalnim konzulatom v Münchnu organiziralo konzularno pomoč za slovenske državljane ter s partnerji organiziralo številne promocijske in slavnostne dogodke. 

S tem smo, ob zavedanju dejstva, da gre za enega največjih športnih dogodkov na svetu, izkoristili številne možnosti za promocijo Slovenije, njenega športa, gospodarstva, turizma, kulture in kulinarike. Prav tako smo nogometni spektakel izkoristili za tesnejše povezovanje z Nemčijo, posebej pa deželami Bavarsko, Baden-Württemberg, Severno Porenje-Vestfalija in Hessen ter mesti, organizatorji tekem, na političnem, gospodarskem in kulturnem področju.

Slovenska reprezentanca je bila med evropskim prvenstvom nastanjena v mestu Wuppertal. Veleposlanica dr. Ana Polak Petrič in konzul Gregor Klemenčič sta se 12. junija 2024 udeležila uradnega treninga slovenske nogometne reprezentance ter jim izrekla dobrodošlico. Za srečo in čim več zmag sta selektorju izbrane vrste Matjažu Keku izročila berlinskega medveda v slovenskih barvah. Veleposlanica se je sestala tudi z županom mesta Wuppertal dr. Uwejem Schneidewindom, s katerim sta potrdila potencial za poglobljeno sodelovanje tudi po zaključku prvenstva, posebej na področju izmenjave med šolami, kulture in gospodarstva.

Ob prvi tekmi slovenske nogometne reprezentance proti Danski, 16. junija 2024, je v kabaretnem gledališču Die Stachelschweine v Berlinu v partnerstvu in s podporo slovenskega kulturnega centra SKICA Berlin, veleposlaništva v Berlinu ter Slovenske turistične organizacije (STO) potekal prenos tekme s pogovorom in komentiranjem v živo, med drugim s strani novinarja Igorja Evgena Berganta ter nekdanjega nemškega zvezdniškega nogometaša slovenskega porekla Fredija Bobiča. Ob dogodku je potekala tudi pokušina slovenskih vin in hrane. Istočasno je v skupni organizaciji danskega in slovenskega veleposlaništva v Berlinu potekal ogled nogometne tekme, ki se ga je udeležilo veliko število slovenskih ter danskih navijačev. Glede na rezultat 1:1 smo se razšli v prijateljskem in solidarnem vzdušju.  

Ob robu spektakularne tekme Slovenija – Srbija je 19. junija 2024 potekal poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch: Germany Experiences Slovenia, ki jo je organiziralo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, Nogometna zveza Slovenije ter ob podpori STO-ja, veleposlaništva v Berlinu, generalnega konzulata v Münchnu in Slovensko-nemške gospodarske zbornice (AHK). Dogodka, ki ga je slavnostno otvoril predsednik vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob, se je udeležilo preko 170 slovenskih in nemških podjetij in predstavnikov gospodarskih združenj. Udeležence sta med drugim nagovorila tudi veleposlanica dr. Ana Polak Petrič in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Gre za glavni slovenski gospodarski dogodek ob robu Evropskega nogometnega prvenstva 2024 ter eno največjih poslovnih konferenc, ki jih je Slovenija kadarkoli organizirala v Nemčiji. Z njo smo povezali vrhunski šport, poslovne interese, znanost in turizem ter raziskali poslovne priložnosti med slovenskimi in nemškimi, posebej bavarskimi, partnerji. Udeleženci kongresa so imeli priložnost prisluhniti panelom o uspešnih partnerstvih, priložnostih in izzivih slovensko-nemškega poslovnega sodelovanja, avtomobilski industriji kot paradnem konju sodelovanja med državama ter prihodnosti sodelovanja med gospodarstvoma na področjih visokih tehnologij in inovacij.

Prav tako 19. junija je v Münchnu, bavarski prestolnici, potekal sprejem v počastitev dneva državnosti Slovenije ter uvrstitve slovenske moške reprezentance na EURO 2024, ki so ga skupaj organizirali veleposlaništvo v Berlinu, generalni konzulat v Münchnu, Nogometna zveza Slovenije (NZS) in SKICA Berlin. Slavnostnega dogodka se je udeležilo preko 200 visokih političnih predstavnikov Slovenije in Bavarske, gospodarstvenikov, članov konzularnega zbora, predstavnikov slovenske skupnosti in drugih gostov. Častna pokroviteljica sprejema je bila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki je imela tudi osrednji nagovor. Med častnimi gosti na sprejemu so bili predsednik vlade dr. Robert Golob, ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, gospodarski minister Matjaž Han, bavarski minister za evropske in mednarodne zadeve Eric Beißwenger, veleposlanica dr. Ana Polak Petrič in predsednik NZS Radenko Mijatović. Na dogodku je nastopila tudi slovenska džez skupina Počeni škafi.

Ob robu vseh štirih tekem, na katerih je igrala slovenska reprezentanca, so bili opravljeni pomembni politični obiski. Izvedli so se številni dvostranski pogovori z nemškimi zveznimi in deželnimi predstavniki, srečanja s slovensko skupnostjo in gospodarstvom. Tako se je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon v Münchnu 20. junija 2024 srečala z nemško zvezno ministrico za zunanje zadeve Annaleno Baerbock, na povabilo katere sta si skupaj ogledali nogometno tekmo ter v znak podpori slovenski in nemški reprezentanci na EURO 2024 izmenjali nogometna dresa. Istega dne je v prostorih deželne vlade Bavarske potekalo bilateralno srečanje ministrice Fajon z bavarskim ministrom za evropske in mednarodne zadeve Ericom Beißwengerjem. S ciljem tesnejšega gospodarskega sodelovanja se je gospodarski minister Matjaž Han v času prvenstva v Münchnu srečal s podpredsednikom vlade Bavarske in ministrom za gospodarstvo, deželni razvoj in energijo Hubertom Aiwangerjem, vodstvom BMW Group in Slovencem Tomažem Starmanom, načrtovalcem in vodjo kakovosti dobavljenih kosov pri BMW.

EURO 2024 in udeležba slovenske reprezentance na njem sta pomembna tudi za pripadnike slovenske skupnosti v Nemčiji, ki so s ponosom navijali za Slovenijo. Predsednica dr. Pirc Musar je 20. junija obiskala Evropsko šolo München, kjer se je srečala s slovensko govorečimi dijaki in učiteljico slovenskega jezika, poleg tega pa je imela pogovor z učenci Evropske šole o aktualnih temah evropske družbe. V Stuttgartu se je 16. junija s predstavniki slovenskih društev, ki delujejo v deželi Baden-Württemberg, ter tamkajšnjimi učitelji dopolnilnega pouka slovenskega jezika srečal podpredsednik vlade Republike Slovenije in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Minister se je sestal še z državnim sekretarjem za evropske zadeve Baden-Württemberg Florianom Hasslerjem, županom mesta Stuttgart Frankom Nopperjem in častnim konzulom Slovenije v Stuttgartu dr. Matthiasom Karlom.

Tudi priložnost tretje tekme slovenske reprezentance z Anglijo v Kölnu smo izkoristili za promocijo Slovenije, posebej na področju turizma. 24. junija, na predvečer slovenskega dneva državnosti se je odvijal Slovenski večer, ki smo ga organizirali skupaj s STO in SKICA Berlin. Dogodek je bil športno obarvan, saj se je po uvodnih pozdravih ministra Mateja Arčona, veleposlanice dr. Ane Polak Petrič, vodje STO v Nemčiji Rebeke Kumer Bizjak ter župana mesta Wuppertal Uweja Schneidewinda nadaljeval s pogovorom med nogometašema Mišom Brečkom in Dominikom Marohom. Vabljeni gosti iz turistične branže, predstavniki gospodarstva in slovenske skupnosti iz zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija so lahko uživali ob slovenskih dobrotah in glasbi z DJ Zlatkom Širolom. Posebej smo bili počaščeni, da se je dogodka udeležila delegacija NZS s predsednikom Radenkom Mijatovićem na čelu.

25. junija je v Kölnu v čast udeležbe slovenske in angleške reprezentance na EURO 2024 mesto Köln pripravilo sprejem za slovenske in nemške goste, ki so jih pozdravili podžupan Kölna dr. Ralph Elster, veleposlanica dr. Ana Polak Petrič in generalni konzul Anglije Nick Russel. Na isti dan so v Berlinu v navijaški coni pred parlamentom (nemško Reichstagom) v sklopu velikega festivala Fussballkultursommer na pobudo in v soorganizaciji SKICA Berlin nastopili Pantaloons, slovenska glasbena skupina iz Kopra.

Prepričani smo, da so se ob EURO 2024 in preko številnih spremljevalnih aktivnosti odprla marsikatera vrata za prihodnje sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo. Ob tem se iskreno zahvaljujemo za pomoč in podporo vsem partnerjem, donatorjem in organizacijam, s katerimi smo uspešno sodelovali v okviru evropskega prvenstva v Nemčiji. 

Junij 2024 in to evropsko prvenstvo v nogometu bosta za veleposlaništvo v Berlinu ostala nepozabna, nekaj utrinkov in nekaj utrinkov in občutkov smo zajeli v naslednjem videu:

(kliknite tukaj)

Seveda pa vse to ne bi bilo mogoče brez izvrstne slovenske nogometne reprezentance, ki je na prvenstvu dosegla tako odmevne uspehe. Z velikim ponosom smo jih spremljali in jim želimo vse dobro tudi v prihodnje.