Skoči do osrednje vsebine

Zeleni prehod je za Evropo, Slovenijo in tudi za Velenje neizbežen

Velenje je gostilo peti Letni politični dialog premogovnih regij znotraj EU v prehodu, ki ga v sklopu Pobude za premogovne regije v prehodu organizira Evropska komisija. Dvodnevna mednarodna poslovna konferenca, je bila namenjena lokalnim, regionalnim in nacionalnim predstavnikom ter deležnikom pravičnega prehoda iz EU in Zahodnega Balkana.
Prva vrsta, drugi iz leve: Peter Dermol, Maroš Šefčovič, dr. Aleksander Jevšek, Jerneja Jug Jerše, v drugi vrsti Iztok Mori, Srečko Đurov

Prva vrsta, drugi iz leve: Peter Dermol, Maroš Šefčovič, dr. Aleksander Jevšek, Jerneja Jug Jerše, v drugi vrsti Iztok Mori, Srečko Đurov | Avtor: Žiga Živulović, foto Bobo

1 / 3

Udeležence konference so uvodoma nagovorili izvršni podpredsednik Evropske komisije za evropski zeleni dogovor Maroš Šefčovič, minister za kohezijo in regionalni razvoj Republike Slovenije dr. Aleksander Jevšek, državni sekretar Ministrstva za naravne vire in prostor Miran Gajšek in v imenu regije gostiteljice župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Minister Jevšek je v uvodu poudaril, da je zeleni prehod za Evropo, Slovenijo in tudi za Velenje neizbežen. »Zato moramo poskrbeti, da bo ta prehod predvsem v premogovnih regijah in mestih kot je Velenje, za sedanje in bodoče generacije priložnost; priložnost za nove zaposlitve ter za kakovostno in polno življenje v domačem kraju.«

Ministrstvo za naravne vire in prostor ter Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj v sodelovanju z drugimi resorji in lokalnimi skupnostmi pripravljata dva ključna zakona za izstop iz premoga, Zakona o zapiranju Premogovnika Velenje in Zakon o prestrukturiranju Savinjsko – Saleške regije. Osnutki zakonov bodo pripravljeni do konca leta.

Za obe slovenski premogovni regiji - Zasavje in Savinjsko – Saleško regijo - je Evropska komisija potrdila območna načrta za pravični prehod. To regijama omogoča dostop do dobrih 250 milijonov evrov evropskih sredstev Sklada za pravični prehod. Evropska kohezijska sredstva sicer niso edina, a so zelo pomembna za gospodarsko, socialno, okoljsko in energetsko prestrukturiranje obeh premogovnih regij, je še v uvodnem nagovoru poudaril minister Jevšek.

Župan Velenja Pater Dermol se je v uvodnem nagovoru zahvalil Evropski komisiji in slovenski vladi za podporo pri zelenem prehodu, ki predvideva opuščanje premoga. Predstavil je ključne projekte, ki jih v regiji že izvajajo, pa tudi izzive, s katerimi se regija sooča. Opozoril je na kratke roke za implementacijo projektov ter na nujnost ohranitve Sklada za pravični prehod, ki je namenjen premogovnim regijam, tudi v naslednjem finančnem obdobju po letu 2027.

Uvodnim nagovorom je sledil otvoritveni panel na temo perspektive industrijskega in zelenega prehoda, na katerem je sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Srečko Đurov. Razpravo je moderiral izvršni podpredsednik Evropske komisije za evropski zeleni dogovor Maroš Šefčovič. 

Đurov je poudaril, da je za uspešen prehod ključno sodelovanje in povezovanje občin, regij, javnih institucij, gospodarstva, civilne družbe, znanosti in povezovanje ljudi, ki imajo vizijo in znanje. »Pravični prehod ne bo uspešen, če ne bo usmerjen v prave ukrepe, ki pa morajo biti oblikovani od spodaj navzgor in v sodelovanju z regijo. Pri tem pa so izjemno pomembna sredstva, ki so zagotovljena v Skladu za pravični prehod.«

Zeleni prehod, ki ne bo nikogar pustil zadaj, ki bo pravičen za vse in bo temelj novega razvojnega preboja Velenja, Savinjsko – Saleške regije, Zasavja in celotne Slovenije, je naš skupen cilj in verjamem, da bo zeleni prehod prinesel višjo kvaliteto življenja za vse, je še poudaril Đurov.

Letni politični dialog, ki ga je letos gostilo Velenje in je že peti zapovrstjo, je bil do sedaj organiziran v Karlovih Varih (Češka), Oviedu (Španija), Görlitzu (Nemčija) in Katovicah (Poljska).