Skoči do osrednje vsebine

Znani rezultati mature v spomladanskem roku 2024

V prostorih Državnega izpitnega centra v Ljubljani so danes predstavili rezultate letos že 30. splošne mature in 23. poklicne mature. Rezultate je uvodoma predstavil minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda.
Direktor Državnega izpitnega centra dr. Darko Zupanc, predsednik komisije za poklicno maturo dr. Boris Dular, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, predsednica komisije za splošno maturo dr. Marina Tavčar Krajnc med novinarsko konferenco v

Direktor Državnega izpitnega centra dr. Darko Zupanc, predsednik komisije za poklicno maturo dr. Boris Dular, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, predsednica komisije za splošno maturo dr. Marina Tavčar Krajnc | Avtor: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Minister je ob priložnosti čestital uspešnim maturantom ter se zahvalil zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih, strokovnim sodelavcem Državnega izpitnega centra in predsednikoma maturitetnih komisij.

Kot je naznanil minister Felda, je splošno maturo v spomladanskem roku 2024 na 80 šolah po Sloveniji opravljalo 6294 kandidatov (lansko leto je splošna matura potekala na 82 šolah in jo je prvič opravljalo 5965 kandidatov). Kandidati so tokrat opravljali splošno maturo iz 33 maturitetnih predmetov.

Letos je bilo na splošni maturi v spomladanskem roku uspešnih 92 odstotkov vseh kandidatov, kar je primerljiv delež s preteklimi leti (v lanskem letu je bilo uspešnih 91,6 odstotka kandidatov, leta 2022 pa 92 odstotkov). Maturantov, ki so letos prejeli maturitetno spričevalo s pohvalo pri splošni maturi, torej kandidatov, ki so bili ocenjeni z od 30 do 34 točkami je 333 (lani 316), med njimi 196 deklet in 137 fantov. Prihajajo iz 49 gimnazij iz cele Slovenije. Najvišji možni splošni uspeh (34 točk) je letos doseglo 20 kandidatov (julija lani 18), med njimi 15 deklet in pet fantov.

Poklicne mature se je na 142 srednjih šolah in organizacijah za izobraževanje odraslih medtem udeležilo 8204 kandidatov, od tega 7324 dijakov in 880 ostalih. Od tega je bilo uspešnih 90,2 odstotka kandidatov, kar je za odstotno točko več od lanskega leta. Poklicna matura sicer ima skupni in izbirni del. Skupni del obsega prvi in drugi predmet poklicne mature.

Prvi predmet poklicne mature je izpit iz slovenščine oziroma italijanščine ali madžarščine, drugi predmet poklicne mature je izpit iz temeljnega strokovno-teoretičnega predmeta. Izbirni del obsega tretji in četrti predmet poklicne mature. Tretji predmet poklicne mature je izpit iz matematike ali angleščine ali nemščine ali italijanščine kot tujega in drugega jezika. Četrti predmet poklicne mature je izdelek oziroma storitev z zagovorom ali izpit iz določenega predmeta oziroma vsebine.

Maturitetno spričevalo s pohvalo pri poklicni maturi prejmejo kandidati, ki so dosegli izjemen splošni uspeh, in sicer 22 oziroma 23 točk, ter kandidati, ki so pri prekvalifikaciji oziroma izboljševanju lahko dosegli najvišje možno število, torej 20 točk. Takšnih kandidatov je bilo 317 (lani ob tem času 356). Najvišji možni splošni uspeh, torej 23 točk, je letos doseglo 76 kandidatov (julija lani 106), od tega 45 deklet in 31 fantov.

Mednarodna matura poteka na štirih slovenskih gimnazijah (II. gimnazija Maribor, Gimnazija Bežigrad Ljubljana, Gimnazija Kranj in Gimnazija Novo mesto), rezultati kandidatov pa so v mednarodnem merilu ponovno zelo dobri. Izpite mednarodne mature je na vseh gimnazijah opravljalo skupaj 73 dijakov iz Slovenije in 48 tujcev. Izmed vseh dijakov, tako tistih iz Slovenije kot tujcev, je bilo kar 47 zlatih maturantov, kar pomeni, da so na mednarodni maturi dosegli vsaj 40 točk od skupno možnih 45 točk. Izjemen uspeh, vseh 45 točk, so dosegli štirje kandidati.

V nadaljevanju so rezultate podrobneje predstavili še predsednica komisije za splošno maturo dr. Marina Tavčar Krajnc, predsednik komisije za poklicno maturo dr. Boris Dular in direktor Državnega izpitnega centra dr. Darko Zupanc.

Podrobnejše medijsko gradivo v zvezi z rezultati mature 2024 v spomladanskem roku se nahajajo v spodaj pripetem dokumentu.