Skoči do osrednje vsebine

Direktorica Žvokelj z generalnim direktorjem Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

V okviru generalne skupščine držav članic Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) se je delegacija Republike Slovenije srečala z generalnim direktorjem Darenom Tangom. Govorili so o nacionalni strategiji in vrednotenju intelektualne lastnine.

Generalni direktor WIPO Daren Tang je Sloveniji uvodoma čestital za sprejetje prve nacionalne strategije na področju intelektualne lastnine. Direktorica urada mag. Karin Žvokelj se je generalnemu direktorju zahvalila za sodelovanje in pomoč pri pripravi strategije ter ga seznanila s trenutnimi aktivnostmi urada ter pričakovanji glede prihodnjega sodelovanja z WIPO, zlasti pri pripravi akcijskega načrta in ukrepov na podlagi vizije in ciljev strategije.

Zahvalila se je tudi za pomoč pri poudarjanju potrebe po prepoznavanju intelektualne lastnine kot neopredmetenega sredstva. Vrednotenje intelektualne lastnine, komercializacija in financiranje, ki temelji na intelektualni lastnini, so področja, ki so za Slovenijo zelo zanimiva, zato sta se dogovarjala tudi o možnostih za skupni pilotni projekt na tem področju.

Direktorica urada in generalni direktor Tang sta govorila tudi o programu mednarodne konference o geografskih označbah in kolektivnih blagovnih znamkah na področju gastronomije in turizma, ki bo potekala v Sloveniji 25. in 26. novembra letos in bo predstavljala forum za izmenjavo informacij o novih zakonodajnih okvirih, najboljših praksah in zgodbah o uspehu, povezanih s kmetijskimi in nekmetijskimi geografskimi označbami.

Slovenska delegacija se je sestala tudi s Habipom Asanom, direktorjem Oddelka za države v tranziciji in razvite države, v okviru katerega se načrtuje in izvaja sodelovanje WIPO z nacionalnimi uradi. Pogovarjali so se o tekočih skupnih aktivnostih in predlogih sodelovanja za leto 2025.

Zadnje današnje bilateralno srečanje slovenske delegacije z vodstvom WIPO je bilo s pomočnikom generalnega direktorja Marcom Alemanom, ki je odgovoren za pomoč državam članicam pri razvoju njihovih ekosistemov intelektualne lastnine in inovacij. Govorili so zlasti o napredku pri skupnem projektu prevoda vodnika po intelektualni lastnini za zagonska podjetja, ki bo prilagojen na slovensko poslovno okolje, ter prevoda spletnega diagnostičnega orodja, ki bo slovenskim podjetjem pomagalo pri identificiranju in upravljanju njihove intelektualne lastnine.

Letošnjega zasedanja skupščin držav članic WIPO se udeležuje rekordno število delegacij. V slovenski delegaciji pod vodstvom mag. Karin Žvokelj, direktorice Urada za intelektualno lastnino, sta še mag. Anita Pipan, veleposlanica in stalna predstavnica Republike Slovenije pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi, in mag. Karla Pinter, generalna direktorica Direktorata za notranji trg na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport.

Slovenska delegacija je zanimanjem pričakala tudi razglasitev nagrad WIPO Global Awards (vsebina v angleščini), katere dobitnik je bilo lani tudi slovensko podjetje Aerosol. Na to je v svojem letošnjem nagovoru spomnil tudi generalni direktor Tang, ki je dejal, da je imel med lanskim obiskom v Sloveniji priložnost obiskati podjetje Aerosol in spoznati direktorico Matejo Forštnarič, ki je zgled in navdih za ostale ženske podjetnice v regiji.

WIPO nagrade podeljuje malim in srednje velikim podjetjem, ki s pomočjo pravic intelektualne lastnine uresničujejo svoje poslovne ideje, hkrati pa s svojo inovativnostjo in ustvarjalnostjo doprinesejo k boljši skupni prihodnosti.