Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Denis Kordež z delegacijo na obisku v Zagrebu

Pod vodstvom državnega sekretarja Denisa Kordeža je slovenska delegacija v Zagrebu obiskala Ministrstvo za zdravje Republike Hrvaške in Hrvaški zavod za nujno medicino. Do obiska je prišlo z namenom ugotavljanja obojestranskih interesov za poglobitev nadaljnjega sodelovanja med državama na področju zdravstva.

Med zunanjepolitične prioritete Republike Slovenije sodi tudi krepitev in nadgradnja dosedanjih dobrih odnosov in dvostranskega sodelovanja s sosednjimi državami na najrazličnejših področjih. Tako se je državni sekretar Denis Kordež z delegacijo mudil na delovnem obisku na Ministrstvu za zdravje Republike Hrvaške, kjer ga je sprejela državna sekretarka Marija Bubaš. Slovensko delegacijo je pozdravil tudi hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

Minister Beroš in državni sekretar Kordež sta si izmenjala poglede na tematike, ki so aktualne in prisotne tako na Hrvaškem, v Sloveniji kot tudi v drugih državah. Spregovorila sta o finančni vzdržnosti zdravstvenih sistemov, plačah zdravnikov in spodbudah v osnovni zdravstveni dejavnosti, o pomanjkanju zdravnikov ter finančni vzdržnosti bolnišnic.

V nadaljevanju srečanja delegacij obeh držav je potekala predstavitev in izmenjava izkušenj s področij finančne vzdržnosti zdravstvenih sistemov, izvajanja nujne medicinske pomoči, čezmejnega sodelovanja in skupnih prizadevanj pri nudenju nujne medicinske pomoči na obmejnem območju obeh držav. Državni sekretar Kordež je v pogovoru s hrvaško delegacijo izpostavil dosedanje zelo dobro tradicionalno sodelovanje obeh ministrstev na področju zdravja.

Slovenska delegacija je obiskala še Hrvaški zavod za nujno medicino, kjer jo je sprejela ravnateljica Maja Grba-Bujević. Na delovnem sestanku so si udeleženci slovenske delegacije in predstavniki gostitelja med drugim izmenjali primere dobrih praks na področju uvedbe specializacije zdravstvene nege s področja nujne medicinske pomoči.