Skoči do osrednje vsebine

Javni razpis za sofinanciranje vzpostavitve in delovanja kompetenčnih centrov za dizajn management

Slovenski podjetniški sklad (SPS) skupaj z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport danes, 12. julija 2024, objavlja Javni razpis za sofinanciranje vzpostavitve in delovanja kompetenčnih centrov za dizajn management – KCDM 4.0 za obdobje 2024–2027 (KCDM 4.0).

Razpisana sredstva v višini 1,52 milijona evrov so namenjena sofinanciranju vzpostavitve in delovanja največ treh kompetenčnih centrov za razvoj kadrov in vpeljavo novih poslovnih procesov s področja dizajn managementa KCDM 4.0.

Namen javnega razpisa je:

  • predstaviti, vpeljati in nadgraditi dizajn management in znamčenje v slovenskih podjetjih,
  • načrtno razvijati s tem povezane kompetence vodij in zaposlenih,
  • širiti strokovno znanje dizajn managementa v podpornem okolju za podjetja,
  • spodbuditi izboljšave poslovnih procesov in povečati konkurenčnost slovenskih podjetij,
  • povečati število delovnih mest v vključenih podjetjih,
  • izboljšati prepoznavnost slovenskih blagovnih znamk in proizvodov oz. storitev slovenskega oblikovanja. 

Izbrani kompetenčni centri bodo delovali na dveh prednostnih področjih dizajn management znanj, in sicer osnove dizajna managementa in napredni dizajn management oziroma tako imenovan dizajn inovacij.

Rok za predložitev vlog je 25. september 2024. Vloge je potrebno vložiti na naslov: Javni sklad republike Slovenije za podjetništvo, Ulica kneza Koclja 22, 2000 Maribor.

S projektom KCDM 4.0 želimo dizajn management znanja razširiti med nova podjetja in jih hkrati nadgraditi predvsem na področju dizajna inovacij, ki postajajo ključne za razvoj slovenskega gospodarstva. Glede na podatke Evropske komisije je Slovenija na lestvici Evropskega sistema inovacijskih kazalnikov v skupini zmernih inovatorjev ter povečuje vrzel v inovativni uspešnosti v primerjavi z EU. S podporo kompetenčnega centra za napredni dizajn management, ki vključuje tudi dizajn inovacij, želimo doprinesti k zmanjšanju vrzeli v inovativnosti za EU.

Na javnem razpisu lahko kandidirajo podjetja ali predstavniška telesa (grozdi), ki bodo v primeru izbora kot upravičenec vodila konzorcij partnerjev, ki:

  • vključuje najmanj 15 partnerjev, od tega vsaj sedem malih ali srednje velikih podjetij,
  • vključuje partnerje, ki na dan oddaje vloge skupaj zaposlujejo vsaj 1500 oseb,
  • načrtuje v vlogi najmanj 2000 vključitev v programe izobraževanj in usposabljanj,
  • načrtuje program usposabljanja na ravni partnerstva, skladno s prednostnim področjem dizajn managementa znanj,
  • načrtuje višino javnega financiranja projekta največ 506.666,66 evra.

Na spletni strani SPS najdete več podrobnosti o Javnem razpisu za sofinanciranje vzpostavitve in delovanja kompetenčnih centrov za dizajn management.

Rezultati že zaključenega programa KCDM 3.0 iz leta 2023

Konec avgusta 2023 je bil zaključen projekt Kompetenčni center za design management (KCDM 3.0), s katerim je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport od leta 2020 krepilo kompetence zaposlenih 57 v slovenskih podjetjih. Cilj programa KCDM 3.0 je bila vpeljava zasnov oblikovalskega upravljanja in znamčenja, razvoj drugih strokovnih usposobljenosti zaposlenih s katerimi so slovenska podjetja krepila uspešnost delovanja in vpeljava vsaj ene izboljšave poslovnih procesov in vsaj en nov oziroma izboljšan proizvod ali storitev v posameznem vključenem podjetju. Tekom izvajanja dve in polletnega projekta se je izvedlo 59 notranjih ter 2154 zunanjih usposabljanj.

Z razpisom so bili podprti trije kompetenčni centri za design management, ki so skupaj realizirali 8647 vključitev, od tega je bilo 1797 različnih oseb vključenih v usposabljanja. Skupaj so zabeležili 100 izboljšav poslovnih procesov, 91 novih oziroma izboljšanih proizvodov ali storitev ter pridobili 66 mednarodnih priznanj za nove ali izboljšane produkte slovenskih podjetij.

Podjetja partnerji v vseh konzorcijih, so tekom izvajanja projekta v povprečju zabeležili 26,5-odstotno rast dohodkov, 37,8-odstotno povečanje dobička ter 16,33-odstotno zvišanje dodane vrednosti na zaposlenega. Število zaposlenih v preučevanem obdobju se je povečalo za 540 zaposlenih oziroma petodstotno.