Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko podpisala deklaracijo o pomembnosti plesne pedagogike

Ministrica dr. Asta Vrečko je včeraj podpisala Ljubljansko deklaracijo o pomembnosti plesne pedagogike ter pomenu ustvarjalnega giba v vzgoji in izobraževanju. Deklaracijo je pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco predlagala mednarodna organizacija Ples in otroci (angleško Dance and the Child International – daCi).

V sklopu mednarodne konference Dance and the Child International JAZ – TELO, JAZ – PLES, ki se odvija v Ljubljani od 7. do 12. julija 2024, je ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko včeraj podpisala Ljubljansko deklaracijo Otrok in ples. Deklaracija poudarja pomembnost plesne pedagogike ter pomen ustvarjalnega giba v vzgoji in izobraževanju ter se navezuje na Okvir za kulturno-umetnostno vzgojo, ki so ga na Svetovni konferenci Unesca v Abu Dabiju februarja 2024 sprejeli ministri, pristojni za izobraževanje in kulturo z vsega sveta, in ki je bil nedavno v slovenskem prevodu objavljen tudi na portalu Kulturnega bazarja.

Deklaracija, ki jo je ministrica podpisala v prostorih ljubljanske univerze, se sklicuje na načeli inkluzivnosti in enakopravnosti ter na človekove pravice. Ob tem poziva k spoštovanju raznolikosti kultur, pluralnosti identitet in kulturnih izrazov ter spodbujanju medkulturnega in medgeneracijskega dialoga ter vseživljenjskega učenja. Ljubljanska deklaracija daCi bo zagotovila okvir za plesno izobraževanje in bo podlaga za strateški načrt daCi za obdobje 2024-2027. 

Ministrica dr. Asta Vrečko je ob tem poudarila: “Dokument je aktualen in izredno pomemben, saj opozarja na ustvarjalnost v izobraževalnem procesu in sloni na načelih spoštovanja človekovih pravic, raznolikosti kultur, pluralnosti identitet in kulturnih izrazov ter spodbujanja vključevalnosti, enakopravnosti ter medkulturnega in medgeneracijskega dialoga. Ples tudi prispeva k manjšanju neenakosti, je demokratično orodje izražanje in gibanje je ključno za formiranje zdravega otrokovega razvoja. Zato sem ponosna, da smo ga podpisali prav v Ljubljani ob ter odlični konferenci, ki smo jo z velikim veseljem podprli.” 

Deklaracija spodbuja tudi zagotavljanje varnih učnih in ustvarjalnih okolij, ki omogočajo razvoj življenjskih veščin, nujnih za oblikovanje odporne, pravične in trajnostno vzdržne prihodnosti. Podpisnike zavezuje k spodbujanju interdisciplinarnega akademskega in medpodročnega umetniškega delovanja ter povezovanja različnih institucij in organizacij. Ob tem pa opozarja na raznolikost učnih potreb, nujnosti strokovno podkovanih, kompetentnih in predanih pedagogov, ki jim je zagotovljena ustrezno podporno okolje, da lahko nudijo poučevanje raznolikim učnim potrebam ter spodbujajo tudi medvrstniško učenje. Poleg tega deklaracija poziva tudi k ustvarjalni, etični in kritični rabi tehnologij, ki spodbujajo aktivno udeležbo njihovih uporabnikov. Podpisnike deklaracija zavezuje k angažirani promociji vseh navedenih ciljev.

Pred podpisom Ljubljanske deklaracije je na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani potekal tudi strokovni posvet o kulturno-umetnostni vzgoji ter priložnostih in praktičnih poteh implementacije tega strateškega dokumenta. Na posvetu je sodelovala tudi strokovna služba Ministrstva za kulturo.

Podpisniki Ljubljanske deklaracije so ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Dario Felda, aktualni predsednik organizacie daCi, dr. Jeff Meiners (Avstralija), in podpredsednica daCi, vodja konference na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani ter prihodnja predsednica daCi dr. Vesna Geršak (Slovenija). 

Konferenca daCi v Ljubljani gosti več kot 650 udeležencev iz vsega sveta, med gosti so tako strokovnjaki in raziskovalci s področja plesne pedagogike, plesni mentorji, koreografi in plesni ustvarjalci kakor tudi skupine mladih plesalcev in plesalk. Slednji se bodo predstavili tudi na zaključni prireditvi danes, 12. julija, v Centru urbane kulture Kino Šiška.