Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: Na pobudo Slovenije močna podpora delu Agencije OZN za pomoč palestinskim beguncem

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v Palači Združenih narodov sodelovala na donatorski konferenci za Agencijo Združenih narodov za palestinske begunce (angleško The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees - UNRWA). Gre za letni dogodek z namenom spodbuditi države k finančnim prispevkom in tako omogočiti izvajanje aktivnosti UNRWA.

Ministrica Fajon je ob robu konference predstavila tako imenovane skupne zaveze za UNRWA, ki so bile oblikovane na pobudo Slovenije, Jordanije in Kuvajta. "Danes smo na sedežu OZN lahko izjemno ponosni na Slovenijo, ki je skupaj z Jordanijo in Kuvajtom do tega dne zbrala 118 držav podpisnic podpore UNRWA. Slovenija se je zelo izpostavila, izjemno je tu slišati glas za našo državo, kaj smo naredili za UNRWA, ki je nepogrešljiva za pomoč civilistom, otrokom in ljudem, ki so v stiski in obupu sredi vojne v Gazi. Ponosna sem na našo diplomatsko ekipo in na vso delo, ki smo ga opravili. S tem smo dobili veliko priznanje te agencije in tudi danes vse države že obnavljajo svojo znatno finančno pomoč agenciji. Slovenija si bo še naprej po svojih najboljših močeh prizadevala za pomoč civilistom v Gazi," je poudarila ministrica Fajon.

Izjava, ki jo je podprlo več kot 118 držav, vključno z vsemi državami članicami Varnostnega sveta, izpostavlja izzive, s katerimi se sooča UNRWA, tako na političnem in finančnem področju kot tudi pri opravljanju svojih dejavnosti na terenu. 

"UNRWA ni le agencija, ki pomaga palestinskim beguncem preživeti. Je organizacija, ki je ustvarila boljšo prihodnost za mnoge Palestince. UNRWA je rešilna bilka za generacije palestinskih beguncev v Gazi, na Zahodnem bregu, v Jordaniji, Libanonu in Siriji. Ponosna sem, da je Slovenija danes napovedala dodaten finančni prispevek za UNRWA v višini milijon evrov. S tem smo dosegli skupni znesek pomoči, ki je 30-krat večji od našega povprečnega prispevka agenciji UNRWA," je v govoru na donatorski konferenci poudarila ministrica Fajon. Dogodka sta se udeležila tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in generalni komisar UNRWA Philippe Lazzarini. 

Ob robu dogodka v New Yorku se je ministrica Fajon sestala z generalnim komisarjem UNRWA Philippom Lazzarinijem. Govorila sta o trenutnih razmerah v Gazi in težavah, s katerimi se sooča UNRWA. Fajonova je zagotovila nadaljnjo podporo agenciji UNRWA, ki predstavlja temelj humanitarnega delovanja in brez katere si ni mogoče predstavljati vsakdanjega življenja v Gazi.