Skoči do osrednje vsebine

Objavljen razpis za ponudnike študentske prehrane

Objavljen je Javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026. Javni razpis se izvaja na podlagi Zakona o subvencioniranju študentske prehrane. V javnem razpisu se kot prednostni kriterij upošteva kakovost hrane in njena cena. Cilj javnega razpisa je študentom zagotoviti predvsem bolj zdravo in dostopno prehrano.

Javni razpis prinaša kar nekaj novosti, zato vse potencialne prijavitelje pozivamo, da se z vsebino javnega razpisa skupaj z razpisno dokumentacijo seznanijo pred oddajo vloge.

Pomembnejše novosti, ki jih prinaša javni razpis:

  • Razpis smo odprli za vse kraje v Sloveniji.
  • Z novim razpisom delimo ponudnike na tip A in tip B. Pri tem se klasični ponudniki (d.o.o., s. p., socialno podjetje (so. p.)),  - sem se uvrščajo na primer tradicionalne samostojne restavracije in gostilne, samopostrežne restavracije, okrepčevalnice in podobni obrati, gostišča, turistične kmetije, začasni gostinski obrati in podobno - še vedno lahko prijavijo na isti način, kot so se do zdaj (tip A). Javni zavodi - sem se uvrščajo na primer srednje šole, dijaški in študentski domovi, bolnišnice, domovi za ostarele in podobno ter akreditirani visokošolski zavodi, ki imajo v svojih prostorih lastno kuhinjo in v svojih prostorih sami pripravljajo in ponujajo hrano, - se lahko prijavijo na razpis za ponudnike tip B, kar bo olajšalo njihovo prijavo. S tem želimo spodbujati in v sistem študentske hrane vključiti javne ponudnike, ki v javnem interesu zagotavljajo zdravo in dostopno prehrano. Vsi ponudniki, ki se bodo prijavili na javni razpis, morajo izpolnjevati vstopne pogoje javnega razpisa (ne glede na to, ali se uvrščajo v tip A ali v tip B), medtem ko posebni pogoji javnega razpisa veljajo samo za ponudnike, ki se uvrščajo v tip A.
  • Raznovrstnost ponudbe smo naslovili tudi na način, da morajo ponudniki zagotavljati vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega mora biti eno študentsko kosilo na dan brezmesno. Brezmesno študentsko kosilo se lahko v tednu ponovi večkrat. Mora pa ponudnik zagotavljati vsaj dve različni brezmesni kosili na teden oziroma sorazmerni delež brezmesnih študentskih kosil v primeru, ko nudi prehrano manj kot pet dni na teden.

Ostale novosti:

  • Prav tako smo povišali točke za ponudnike, ki ponujajo brezglutensko prehrano in imajo ustrezen veljaven certifikat, ki ni starejši od šest mesecev.
  • Omogočili smo, da lahko študentsko prehrano ponujajo tudi ponudniki, ki so odprti manj kot pet dni na teden in manj kot štiri ure na dan, a morajo v tem primeru študentsko prehrano zagotavljati celoten odpiralni čas. Prav tako morajo ponudniki zagotavljati najmanj deset različnih študentskih kosil na teden oziroma sorazmerni delež v primeru, če ponudnik obratuje manj kot pet dni na teden.
  • V primeru, da ponudnik zagotavlja jedilnico z mizami in stoli in ponuja hrano brez embalaže, pridobi dodatne točke, s čimer se spodbuja trajnostni in zdrav način prehranjevanja.
  • Več točk smo namenili pogojem in kriterijem, ki spodbujajo zdravo prehrano (na primer certifikat Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) Prava izbira). Ne velja več dodatno točkovanje za kriterije, ki niso bili povezani z zdravo prehrano (na primer izločitev certifikata Gostilna Slovenija). Dodatne točke lahko dobijo tisti ponudniki, ki ponujajo več kot dve brezmesni študentski kosili na teden.
  • Jasneje je definirana tudi definicija hitre prehrane, uravnoteženega brezmesnega obroka in podobno. Za pomoč ponudnikom smo pripravili tudi primere zdravih mesnih in brezmesnih študentskih kosil. Zmanjšali smo količnik za hitro hrano, ki se še naprej ne šteje v pestrost ponudbe. Povečali smo pomen kategorije pestrosti, saj smo posodobili točke za posamezen tip pestrosti oziroma dodali dodatne točke za pestrost ponudbe.
  • Spremenili smo točkovanje ponudbe na način, da je bolj ugoden za ponudnike, ki ponujajo cenovno bolj ugodna študentska kosila. Spremenili smo točkovanje glede na vsa merila, ki jih določa javni razpis, in sicer je maksimalno število točk 156 za lokal oziroma 134 za dostavo. Temu primerno smo prilagodili tudi minimalen prag za vstop ponudnikov v razpis, saj bodo morali izbrani ponudniki doseči vsaj 56 točk za lokal oziroma 50 točk za dostavo, s čimer dvigujemo prag za vstop v razpis.

Prijavitelji morajo svojo vlogo na javni razpis oddati:

  • osebno v glavni pisarni Ministrstva od 9.00 do 15.30, ob petkih do 14.30, na naslovu: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Štukljeva cesta 44, 1000 Ljubljana.
  • priporočeno po pošti na zgoraj navedeni naslov. Če se prijava pošlje priporočeno po pošti, šteje za pravočasno, če je bila oddana na pošto v roku iz točke 12. 

Rok za oddajo vlog:

  • Prvo odpiranje vlog bo 5. september 2024. Vloge morajo biti oddane na Ministrstvo do vključno srede, 4. septembra 2024.
  • Drugo odpiranje vlog bo 4. september 2025. Vloge morajo biti oddane na Ministrstvo do vključno srede,  3. septembra 2025.

Odpiranje vlog ne bo javno.

Vsebinska vprašanja in dodatne informacije o javnem razpisu:

Vsebinska vprašanja ponudniki pošljejo pisno na elektronski naslov gp.mddsz@gov.si s pripisom Javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026 najkasneje sedem dni pred koncem roka za oddajo vlog. Na spletni strani ministrstva bodo tedensko objavljeni odgovori na pisna vprašanja.

Vprašanja in odgovori, objavljeni na navedeni spletni strani, štejejo kot del razpisne dokumentacije.

Dodatne informacije, v sklopu nevsebinskih vprašanj, posredujejo:

  • Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Štukljeva cesta 44, 1000 Ljubljana, telefon 01/369-75-78 ali telefon 01/369-77-34, vsak delovni dan od 9. do 11. ure;
  • Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Pivovarniška 6, 1000 Ljubljana, pisarna študentska prehrana, telefon 01/438-02-29 ali telefon 01/438-02-11, vsak delovni dan od 11. do 12. ure;
  • Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Gosposvetska cesta 83, 2000 Maribor, telefon 02/228-56-00, vsak delovni dan od 9. do 11. ure;
  • Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Čevljarska ulica 27, 6000 Koper, telefon 031 452 000, vsak delovni dan od 10. do 12. ure.

Javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026.