Skoči do osrednje vsebine

Podpisano pismo o nameri glede nabave oborožitvenih sistemov Caesar in Mistral

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec in nacionalni direktor za oborožitev na Ministrstvu za obrambo Francoske republike general Gaël Diaz de Tuesta sta podpisala Pismo o nameri v zvezi z evropskimi skupnimi javnimi naročili artilerijskih oborožitvenih sistemov Caesar in sistemov zračne obrambe Mistral (pismo o nameri).

Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Francoske republike o sodelovanju na obrambnem področju omogoča sodelovanje tudi na področju zasnove, realizacije in nabave oborožitvenih sredstev. V luči spodbujanja držav članic Evropske unije k sodelovanju pri javnih naročilih na področju obrambe ter potreb po krepitvi tehnološke in industrijske baze evropske obrambe bo podpis pisma o nameri omogočil nadaljnje pogovore glede potencialnih nabav artilerijskih oborožitvenih sistemov Caesar in sistemov zračne obrambe Mistral pri francoskih proizvajalcih. Morebitna nabava teh oborožitvenih sistemov bo s podpisom pisma o nameri izvedena pod povsem enakimi pogoji kot za vse druge države, ki so že ali še bodo pristopile k tej pobudi.

S podpisom pisma o nameri se bodo na Ministrstvu za obrambo začeli vsi potrebni postopki za morebitno nabavo in uvedbo povsem novih oborožitvenih sistemov v Slovensko vojsko. Hkrati bo s tem izpolnjen pogoj za oddajo vloge za pridobitev evropskih sredstev za izgradnjo skupnih vojaških zmogljivosti.