Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Iskanje razdora in izstreljevanje raket

Kremelj se zaveda, da tudi najhujše taktike ustrahovanja, kot je izstrelitev manevrirnega izstrelka na otroško bolnišnico, ne bodo zlomile ukrajinskega odpora, dokler bosta EU in Nato podpirala Ukrajino. Zato je osrednji cilj dezinformacijskih kampanj izkoristiti vsako resnično ali namišljeno razpoko v enotnosti članic EU in Nata za oslabitev teh organizacij.

»Dvostranski« obisk

Takšna razpoka se je na videz pokazala, ko je predsednik madžarske vlade Viktor Orban 5. julija odpotoval v Moskvo na srečanje s Putinom v okviru »mirovne misije«, kot je to označil sam. Putin je pozdravil Orbana z besedami, da »razume«, da Orban ni prišel »le kot naš dolgoletni partner, ampak tudi kot predsednik Sveta EU«.

Res je, da je Madžarska pravkar prevzela šestmesečno rotirajoče predsedovanje Svetu EU. Vendar so države članice EU in najvišje vodstvo EU, vključno z visokim predstavnikom Josepom Borrellom, zelo jasno poudarili, da to predsedniku vlade Orbanu ne daje mandata, da bi v imenu EU govoril o zunanjepolitičnih zadevah.

Za ruske državne in druge prokremeljske medije pa sta bila Orbanov obisk in odziv drugih voditeljev EU priložnost, ki so jo z veseljem pograbili. Visoko odmevni obisk je ruskim ponudnikom dezinformacij  omogočil, da vodstvo EU prikažejo kot razklano in da vržejo senco dvoma na legitimnost EU in Nata.

Prazno besedičenje o miru

Prav tako se je odprl prostor za Putinove manipulativne trditve, da je Rusija zainteresirana za končanje sovražnosti s pogajanji. Pogoje je navedel tik pred junijsko mirovno konferenco o Ukrajini. To dodatno prispeva k zgodbam o tem, da Ukrajina in njeni zahodni zavezniki podaljšujejo konflikt. Pogoji pomenijo ukrajinsko kapitulacijo in zato niso resna podlaga za končanje vojne. Poskuse Kremlja, da bi zgodbo o miru uporabil v prid ruske vojne proti Ukrajini, smo že prej razkrili tukaj, tukaj in tukaj.

Pobijanje otrok, znova

Putin je znova jasno pokazal svoje prave namene, ko je njegova vojska sprožila enega najhujših napadov  na civiliste  od začetka obsežne invazije leta 2022. Raketa je zadela otroško bolnišnico Ohmatdit v središču Kijeva, največjo pediatrično bolnišnico v Ukrajini, kjer zdravijo otroke z rakom in drugimi hudimi boleznimi. Bolnišnica je bila močno poškodovana, več ljudi je bilo ubitih. V napadih po vsej državi je bilo ubitih več kot 37 ljudi, med njimi trije otroci, več kot 170 pa ranjenih.

Prokremeljski dezinformacijski ekosistem je hitro sprožil običajni krog zanikanja in zavračanja. Dezinformacijski komentatorji so trdili, da je bolnišnico zadela protizračna raketa, ki jo je poslal Zahod. Ruski predstavnik v Združenih narodih  je celo navedel, da je šlo za norveško raketo NASAMS, in zahteval, da se norveške oblasti odzovejo na zločin njegove lastne države. Napad se je zgodil sredi belega dne, na posnetkih z visoko ločljivostjo pa je razvidno, da je raketa nepoškodovana in namerno padla na bolnišnico, kar je strokovnjakom omogočilo, da so jo identificirali  kot ruski manevrirni izstrelek Kh-101.

Ob teh dokazih so kremeljski dezinformatorji objavili tudi posnetke ruske rakete. Kljub tem dokazom, da je v napadu sodeloval tudi Kremelj, pa so v medijih preprosto predstavili kot dokaz, da je izstrelek projektil zračne obrambe. Dezinformacije ne temeljijo nujno na ponaredkih. Dejstva in verodostojne slike se lahko predstavijo v izkrivljenem kontekstu v podporo dezinformacijskim zgodbam.

Odziv kremeljskega dezinformacijskega ekosistema močno spominja na odzive na bombardiranje porodnišnice številka 3 v obleganem Mariupolu, bombardiranje železniške postaje v Kramatorsku, pokol v Buči in strmoglavljenje letala MH17. Dezinformacijski operaterji preplavljajo informacijski prostor z lažmi in izkrivljanji, da bi prikrili rusko nasilje in vojne zločine.

»Zlobni zahod« in »Pohlepna Ukrajina«

Cinik bi lahko pomislil, da bi bili lahko bombni napadi 8. julija povezani z vrhom Nata, ki je bil 9. in 11. julija, morda zato, da bi poslali kakšno neokusno sporočilo. Cinik, kakor je Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov ali rusko obrambno ministrstvo. Sami so vzpostavili povezavo s trditvijo, da ukrajinska »histerija« glede civilnih žrtev pogosto izbruhne tik pred vrhovi Nata, da bi s tem zagotovili financiranje vojnih prizadevanj. Ruski dezinformacijski ekosistem je ta sporočila razširil in jih združil s trditvami, da Ukrajina ne ve, kako ravnati s sistemi zračne obrambe. Z zagotavljanjem državi večjih zmogljivosti za samoobrambo naj bi povzročil več civilnih žrtev.

Ta izkrivljena zgodba je služila dvema ciljema hkrati: odvrnitvi ruske odgovornosti za napad in poskusu razdelitve zaveznic v Natu pred vrhom. Tako kot vedno, Kremelj trdi, da bi večja podpora Ukrajini povzročila samo še več trpljenja. Gre za nenehno prizadevanje za diskreditiranje zavezništva v očeh svetovne javnosti in sejanje delitev.

Takšne zgodbe so redko nove in se v določenem času napihnejo, tako da sovpadajo s poročanjem odmevnejših novic. Te zgodbe navajajo, da ZDA in zahodnoevropske države želijo izkoristiti Poljsko, baltske države in Ukrajino kot topovsko hrano, da bi oslabile Rusijo in se pri tem izognile škodi, NATO pa predstavile kot napadalno organizacijo.

Obtoževanje Nata, EU in Ukrajine za ruske napade na nedolžne ukrajinske otroke je smiselno samo v okviru ruskih dezinformacijskih prizadevanj za oslabitev nasprotnikov, ki jih drugače ne more doseči.

Ostanite pozorni in ne pustite se zavesti!

Na našem radarju za dezinformacije:

  • Poštene volitve so propaganda Zahoda

Francija je že nekaj mesecev tarča okrepljenih napadov dezinformacijskih kampanj, verjetno zaradi prepovedi sodelovanja Rusije na olimpijskih igrah v Parizu in predlogov predsednika Macrona, naj v Ukrajino pošlje vojaške inštruktorje. Podobno so anglosaške države med najljubšimi bavbavi prokremeljskih dezinformatorjev, ki se prav tako radi vmešavajo v volitve. Seveda si ekosistem manipuliranja informacij in vmešavanja od zunaj (angleško Foreign Information Manipulation and Interference - FIMI) ni mogel vzdržati vmešavanja v nedavne volitve v Franciji in Združenem kraljestvu. Poraz konservativne stranke v Združenem kraljestvu je rusko zunanje ministrstvo pojasnilo tako, da je stranka izpolnila vse naloge, ki ji jih je dala globalistična elita, vključno z netenjem vojne v Evropi in kršitvami mirovnih sporazumov. Povrh vsega, kot je pojasnil Russia Today (RT), je že sama ideja poštene volilne tekme le zahodna propaganda.

  • Olena Zelenska je bila prvi kupec novega bugattija

Kakor je pojasnjeno zgoraj, lahko razširjevalci dezinformacij včasih zlorabijo pristne dokumente ali slike. Včasih pa si le izmišljujejo naključne stvari, tako kot v trditvi, da je Olena Zelenska, žena ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, med obiskom v Parizu naročila 4,5 milijona evrov vreden luksuzni avtomobil in tako postala prvi kupec tega novega modela. Trditev je lažna kot ponarejeni račun, ki se širi po dezinformacijskih kanalih. Gradi na pripovedih, ki blatijo ukrajinsko vodstvo in ukrajinskega predsednika prikazujejo kot pokvarjenca.

  • Namen Ukrajine je zvleči Belorusijo v spopad

Kot del prizadevanj, da bi Ukrajino in Zahod prikazali kot agresivna vojna hujskača, so bile razširjene trditve, da se Kijev pripravlja potegniti Belorusijo v trenutni spopad s premikom vojakov na belorusko mejo ali s poskusom »provokacije«. Za to ni nobenih dokazov, Kijev pa je zanikal premik vojske na mejo. Režim beloruskega predsednika Lukašenka je tesen zaveznik Rusije, ki je ruski vojski omogočil napad na Ukrajino in izstreljevanje raket z njegovega ozemlja.

Avtor: EUvsDisinfo | 11. julij 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.