Skoči do osrednje vsebine

Premier Golob za CNN: »Mir je vedno boljši od vojne, a mir brez svobode nima vrednosti«

Predsednik vlade dr. Robert Golob je bil danes gost oddaje Povežimo svet (angleško Connect the World) medijske hiše CNN, kjer se je v živo pogovarjal z voditeljico Eleni Giokos. Govorila sta o ravno končanem vrhu Nata, Sloveniji v Natu, Ukrajini in Palestini.
Predsednik vlade dr. Robert Golob daje izjavo. V ozadju je slovenska zastava in logotip Nata

Izjava predsednika vlade dr. Roberta Goloba | Avtor: Daniel Novakovič/STA

Premier dr. Golob je v uvodu komentiral vojno v Ukrajini. Povedal je, da imajo odločitve zavezništva jasno sporočilo. »Obstaja možnost, da se bo vojna v Ukrajini zavlekla, zato se moramo temu prilagoditi in to smo tudi storili. Imeti moramo sistemski in dolgoročni pristop in podpreti paket, o katerem smo se dogovorili in ki daje Ukrajini dolgoročna zagotovila, da bo podpora zagotovljena,« je povedal. 

Na vprašanje voditeljice glede proračunskega deleža za obrambo v Sloveniji je premier odgovoril, da imajo zavezniki veliko razumevanja za naš položaj. »Lani smo se soočili s katastrofalnimi poplavami in to je edini razlog, da smo nekako skrenili s poti. Vendar je proračun za naslednje leto že sprejet in v načrtovanih rokih bomo dosegli cilj dveh odstotkov, težav torej ni,« je zagotovil premier.

Morebitne spremembe na vrhu ZDA na jesenskih volitvah je premier dr. Golob komentiral z besedami, da to danes težko napovemo. »Zagotovo pa je Nato več kot en sam predsednik. Zato verjamem, da bo enotnost zavezništva v Natu ostala takšna, kot je, in kar se je pokazalo včeraj. To je najpomembnejše sporočilo, ki ga pošiljamo svetu – naša enotnost.«

Novinarka je tudi spomnila, da je bila Slovenija ključna evropska država, ki je vodila prizadevanja za priznanje Palestine, ob tem pa jo je zanimalo, ali so se med vrhom odvijali še dodatni pogovori. »Poleg vojaških vprašanj, ki so seveda prevladovala, nas je nekaj voditeljev izpostavilo tudi vprašanje, da Nato nikoli ni bil samo vojaška organizacija. Vedno je bil tudi politična vojaška organizacija, kar pomeni, da moramo za reševanje globalnih izzivov storiti več na politični in diplomatski ravni,« je odgovoril premier. »In trenutno je najpomembnejše, da svetu pokažemo, da nimamo dvojnih meril. Zato skušamo tudi druge prepričati, naj priznajo Palestino, predvsem pa, da bolj pritisnejo na obe strani, na Hamas in Izrael, da takoj prenehata s spopadi in izpustita vse talce ter si začneta prizadevati za rešitev v obliki dveh držav. To je nekaj, kar počnemo na vsakem srečanju, ne le iz Slovenije, ampak tudi iz ostalih držav.«

Premier dr. Golob je spregovoril tudi o srečanju s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom ob boku vrha Nata. Novinarka je premierja vprašala po njegovem stališču glede izjav predsednika Erdogana, da obstaja očitna razlika med tem, kako se je svet odzval na Ukrajino, in tem, čemur smo priča v Gazi. »Razumem, da je Nato nekako garant svetovnega reda, ki temelji na vladavini prava. In pravna država je enaka po vsem svetu. Velja za Ukrajino in tudi za Palestino. In tu so dvojna merila. Če res ne izvajamo vladavine prava povsod po svetu z enakimi merili in če ne rečemo, da je kršenje mednarodnega prava v Ukrajini slabo, vendar je prav tako slabo, če se krši v Palestini, potem imajo morda arabske države svoj razlog za kritiko Zahoda,« je komentiral dr. Golob.

»Mir je vedno boljši od vojne, vendar pa mir brez svobode pravzaprav nima nobene vrednosti,« je še povedal dr. Golob in dodal, da moramo zato poiskati pravično rešitev konfliktov, ki bo temeljila na mednarodnih pravilih. »Da pa bi bili v Ukrajini uspešni, moramo pridobiti podporo tako globalnega juga kot arabskih držav. Govoriti pa moramo tudi s tistimi, ki trenutno na kakršen koli način pomagajo Rusiji pri podaljševanju vojne,« je zaključil premier dr. Golob.