Skoči do osrednje vsebine

240. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila s seznamom upravičencev do šestega sklopa predplačil fizičnim osebam za obnovo poškodovanih stanovanj v skupni višini 1,1 milijona evrov. Spremenila je tudi Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov in Severni Makedoniji zagotovila reševalno pomoč dveh helikopterjev zaradi posledic obsežnih požarov v naravnem okolju.

Seznam upravičencev do šestega sklopa predplačil za obnovo stanovanj zaradi poplav in plazov iz avgusta 2023 v skupni višini 1,1 milijona evrov

Vlada Republike Slovenije se je seznanila s seznamom upravičencev do šestega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih ob poplavah in plazovih iz avgusta 2023. V tokratnem paketu bo predplačilo izplačano 201 upravičencu v skupnem znesku 1.091.909,69 evra. Finančna uprava bo sredstva nakazala v prihodnjih dneh.

V šestem sklopu predplačil so večinoma lastniki poškodovanih stanovanj in hiš, pri katerih je pridobivanje podatkov o upravičenosti do predplačila oziroma podatkov za nakazilo predplačila trajalo dlje časa (na primer zaradi neurejenih vpisov v zemljiški knjigi, napačnih bančnih računov, neurejene EMŠO in podobno), 30 pa je takšnih, katerih objekti so bili predhodno v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe predvideni za odstranitev, pozneje pa so bili s seznama umaknjeni.

Pri pripravi seznama upravičencev do predplačil so bili upoštevani z zakonom določeni kriteriji, podatki, prejeti iz spletne aplikacije Ajda, in podatki katastra nepremičnin. Predplačilo se v skladu z zakonom za posamezno stanovanje lastniku stanovanja izplača v višini 20 odstotkov predhodno ocenjene škode, če ta znaša več kot 6.000 evrov. Če je lastnikov stanovanja več, se vsakemu izplača sorazmerni del.

Zaradi obsega poškodovanih stanovanjskih objektov ni bilo mogoče hkrati zagotovitvi celovitega seznama vseh upravičencev, zato je Ministrstvo za naravne vire in prostor podatke obdelalo v več delih oziroma sklopih. Doslej je bilo v petih sklopih izplačanih 33,5 milijona evrov predplačil, skupaj 7.243 upravičencem. Skupaj s šestim paketom bo skupni znesek predplačil 34,6 milijonov evrov za 7.444 upravičencev.

Vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor

Vlada Severni Makedoniji zagotovila reševalno pomoč dveh helikopterjev

Vlada Republike Slovenije je sprejela odločitev, da se Republiki Severni Makedoniji, na podlagi zaprosila prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, zaradi posledic obsežnih požarov v naravnem okolju zagotovi reševalno pomoč v obliki dveh helikopterjev, in sicer enega helikopterja Slovenske vojske in enega helikopterja Policije. Napotitev je predvidena za obdobje do pet dni, s pričetkom 16. julija 2024. Celotna vrednost napotitve znaša do 400.000 evrov.

Republika Severna Makedonija je zaradi obsežnih požarov v naravnem okolju 15. julija 2024 zaprosila za pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite. Po poročanju makedonskega kriznega centra je bilo od začetka julija v Severni Makedoniji 173 večjih požarov v naravi. Ocenjuje se, da se bodo zaradi vremenskih razmer požari v naravnem okolju širili.

Republika Slovenija bo reševalno pomoč Severni Makedoniji zagotovila s helikopterjema AS AL 532 Cougar Slovenske vojske in helikopter Agusta Westland AW 169 Policije s posadkama.

Celotna vrednost napotitve znaša do 400.000 evrov. Evropska komisija povrne 75 odstoktov stroškov premika helikopterjev do Severne Makedonije in nazaj.

Vir: Ministrstvo za obrambo

Vlada izdala Uredbo o spremembi Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov

Vlada je sprejela Uredbo o spremembi Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki določa najvišjo dovoljeno višino marže za dizel 0,0983 evra na liter ter 0,0994 evra na liter za NMB-95. Najvišja dovoljena višina marže za  ekstra lahko kurilno olje (KOEL) ostaja 0,08 evra na liter.

Če vlada s to uredbo ne bi predlagala omejitve marž, bi se drobno prodajne cene bencina in dizla zvišale bolj, kar lahko vpliva na konkurenčnost podjetij na mednarodnih trgih oziroma lahko vpliva na socialni položaj končnih potrošnikov.

Vir: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo