Skoči do osrednje vsebine

Prenovljen portal prognostičnih obvestil za varstvo rastlin

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča uporabnike, da je pred kratkim zaživel prenovljen portal prognostičnih obvestil za varstvo rastlin. Portal je vizualno in vsebinsko posodobljen, dodane so nove funkcionalnosti in preglednejša struktura vsebin. Omogočen je tudi boljši, hitrejši in preprostejši vpogled v prognostična obvestila.

Agrometeorološki portal prognostičnih obvestil vsebuje informacije o aktualnih vremenskih podatkih, razvojnih stadijih rastlin, pojavu in širjenju bolezni in škodljivcev ter nasvete in priporočila o varstvu pred njimi v sadjarstvu, vinogradništvu, poljedelstvu, zelenjadarstvu, hmeljarstvu in oljkarstvu. Prognostična obvestila so rezultat rednega spremljanja, opazovanja in napovedovanja pojava pomembnejših bolezni in škodljivcev (škodljivih organizmov) v kmetijstvu na podlagi meteoroloških, biotičnih in drugih podatkov, pripravlja pa jih javna služba zdravstvenega varstva rastlin. Prognoza pojava bolezni in škodljivcev v kmetijstvu je eno ključnih orodij za omejevanje njihovega širjenja in preprečevanja gospodarske škode.

Portal je vizualno in vsebinsko posodobljen ter ima preglednejšo strukturo vsebine. Novosti omogočajo boljši, hitrejši in preprostejši vpogled v prognostična obvestila. Dodana je možnost vključevanja slikovnega gradiva in povezav do dokumentov v prognostična obvestila. Posodobljena je priprava obvestil v skladu s predpisi o dostopnosti, Dodane so nove funkcionalnosti glede preglednejše povezave do registriranih fitofarmacevtskih sredstev s povezavami do odmerkov in omejitev. Urejen je nov iskalnik, ki na podlagi vključenih ključnih besed omogoča iskanje po korenu besede.

Zainteresirani uporabniki se lahko naročijo na prejemanje prognostičnih obvestil (po sms ali e-pošti).

Osnova prognostičnega sistema za varstvo rastlin je mreža načrtno izbranih lokacij, opremljenih z več kot 70 samodejnimi agrometeorološkimi in opazovalnimi postajami, kjer se izvaja spremljanje razvojnih stadijev kmetijskih rastlin (fenofaze) in škodljivih organizmov z vključenimi prognostičnimi moduli. Mreža agrometeroloških postaj omogoča vpogled z grafičnimi podatki, vgrajenim sistemom prikaza fenologije rastlin, razvoja škodljivih organizmov in vključitvijo primerjave med postajami in prognostičnih modelov. Na voljo je prenos arhivskih podatkov od leta 2010 za izbrano obdobje. Omogočen je kartografski prikaz na zemljevidu. V sistem se vključujejo še meritve s postaj Agencije za okolje, Direkcije za infrastrukturo in Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.