Skoči do osrednje vsebine

Priročnik za participativno urejanje odprtega javnega prostora

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v sklopu državnega prostorskega reda skupaj z Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije in Ljubljanskim urbanističnim zavodom izdalo priročnik Participativno urejanje odprtega javnega prostora s poudarkom na manjših krajih.
Shematski prikaz

Shematski prikaz faz urejanja odprtega javnega prostora in cikličnosti procesa

Priročnik je namenjen neposredno vpetim v procese participativnega urejanja javnega odprtega prostora: uslužbencem javne uprave in izvajalcem javnih služb ter drugim akterjem, ki na lokalni ravni skrbijo za različne vidike urejanja javnih površin (občine, izvajalci participacije, prebivalci in drugi). Hkrati je priročnik tudi vabilo vsem zainteresiranim, da v njem poiščete navdih za iskanje novih rešitev za skupne koristi lokalnega prebivalstva in okolja. Naj prebiranje okrepi spoznanje, da s sodelovanjem zmoremo storiti več in bolje.

Vsebina priročnika je razdeljena v več delov ter obsega osnovna izhodišča o urejanju prostora s poudarkom na funkciji in urejanju odprtega javnega prostora, sledi poglavje o participaciji z naborom deležnikov, oblikami sodelovanja in vključenosti ter poglavje o odprtem prostoru v manjših krajih glede različnih vidikov, funkcij in posebnosti.

Poudarek priročnika je v zadnjem, četrtem poglavju s priporočili k participativnem urejanju odprtega javnega prostora, ki obsega pobudo, zasnovo procesa participacije in njenega izvajanja, obveščanja, spremljanja učinkov ter uporabe digitalnih orodij.