Skoči do osrednje vsebine

Razširjenost podlubnikov v urbanem okolju: poziv lastnikom k aktivnemu spremljanju in ukrepanju

Inšpekcija za gozdarstvo Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR) s pojavom višjih temperatur in suše opaža povečano razširjenost podlubnikov na smrekah v gozdovih in v urbanem okolju. Inšpekcija lastnike poziva, da redno spremljajo stanje dreves navadne smreke in v primeru suma na napadenost smreke s podlubniki v urbanem okolju te nemudoma posekajo in izvedejo ukrepe.
Okužena smreka v naselju
1 / 3

Visoke poletne temperature, ki smo jim sedaj priča, ter suša, vplivajo na povečano sposobnost širjenja podlubnikov, hkrati pa skupaj s sušo zmanjšujejo naravno sposobnost dreves, da se obranijo napada.

Podlubniki predstavljajo resno grožnjo za zdravje iglastih gozdov in posameznega drevesa, saj lahko hitro uniči iglavce in povzroči znatno gospodarsko škodo. Nepravočasen sanitarni posek in izvedba zatiralnih del omogoča širjenje podlubnikov, kar ima za posledico namnožitev podlubnikov. Že nekaj odraslih hroščev osmerozobega smrekovega lubadarja (Ips typhographus) ali šesterozobega smrekovega lubadarja (Pityogenes chalcographus), dodobra oslabi drevo in povzroči njegovo odmrtje. Odrasli hrošči smrekovih podlubnikov so ob ugodnih vremenskih razmerah sposobni preleteti tudi nekaj kilometrske razdalje in se zavrtati v zdrava drevesa iglavcev ter tako povzročati alocirano škodo večjega obsega, lahko tudi v bližnjem gozdu. Podlubniki s svojim načinom življenja povzročijo odmrtje drevesa, ki se posledično posuši, postane lomljivo, krhko in statično nestabilno ter tako neposredno ogroža življenje ljudi ter ogroža njihovo premoženje, še posebej ko na drevo in njegove dele delujejo zunanje sile, kot so veter, sneg in žled.

Inšpekcija za gozdarstvo zato poziva lastnike dreves navadne smreke v urbanem okolju, da redno opazujejo svoja drevesa in v primeru kateregakoli znaka napada podlubnikov na smreki takoj izvedejo sanitarno sečnjo in zatiralne ukrepe, tako da se prepreči širjenje podlubnikov. Posek drevja v urbanem okolju je še posebej zahtevno in nevarno opravilo, zato ga je treba zaupati usposobljenim in preverjenim izvajalcem.

Kako prepoznati poletni napad podlubnikov na navadno smreko:

  • sprememba barve iglic in njihovo množično odpadanje (porjavenje),
  • drobne okrogle luknjice na lubju,
  • črvina na lubju in koreninskem vratu in pritalnem rastju okoli debla napadenega drevesa,
  • pojav cedenja smole po deblu,
  • odpadanje lubja, na katerem so vidni rovi podlubnikov,
  • drevo se posuši.

Nadzor v urbanem okolju izvajajo gozdarski inšpektorji in inšpektorice IRSKGLR. Lastnikom, pri katerih bo ugotovljeno, da imajo na svoji posesti s podlubniki napadena drevesa iglavcev, bo v inšpekcijskem postopku izdana odločba za posek napadenih dreves.

Kontaktni podatki za prijavo suma okužbe in ostale informacije: Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, Dunajska cesta 58, 1000 Ljubljana, telefon 01 434 57 00, e-pošta: irskglr.mkgp@gov.si.