Skoči do osrednje vsebine

Obvestilne table s prikazovalniki

Obvestilne table s prikazovalniki za opozarjanje na hrup, ki z dvojezičnimi napisi opozarjajo voznike na preveliko hitrost in hrup motornih vozil, so sedaj postavljene tudi na regionalni cesti za R1-210, odsek 1105 Zgornje Jezersko–Spodnje Jezersko.
Zemljevid z označenim pričetkom in koncem obravnavanega odseka

Prikaz odseka obravnavane ceste

Na osnovi pilotnega projekta iz leta 2017 in na osnovi pozitivnih odzivov iz Triglavskega narodnega parka je Direkcija za infrastrukturo postavila obvestilne table s prikazovalniki tudi na štirih lokacijah na regionalni cesti med Spodnjim Jezerskim in mejnim prehodom z Republiko Avstrijo.

Regionalna cesta predstavlja pomembno povezavo med sosednjo državo Avstrijo in slovenskim krajem Kranj. Konfiguracija terena in tehnični elementi ceste omogočajo hitro pospeševanje in večje hitrosti motornih koles, katerih se število v poletnih mesecih izdatno poveča. Zaradi navedenega dejstva se je Direkcija za infrastrukturo odločila pristopiti k dodatnim ukrepom za umirjanje prometa in ozaveščanje voznikov s postavitvijo sistema obvestilnih tabel z vgrajenim znakom spremenljive vsebine in s sistemom za aktivno opozarjanje o prekoračitvi hitrosti in hrupa vozil.

Prvi je postavljen na začetku naselja Zgornje Jezersko v smeri Avstrije, dva (eden v smeri Avstrije, drugi v smeri Kranja) sta postavljena v bližini odcepa za Planšarsko jezero in četrti na koncu naselja Zgornje Jezersko pred S-ovinki v smeri Avstrije.

Zemljevid s prikazanimi lokacijami obvestilnih tabel

Prikaz lokacij obvestilnih tabel

Kako sistem deluje?

Sistem je sestavljen iz dveh glavnih komponent:

  • detektorja za merjenje hitrosti in hrupa in
  • opozorilne table z LED-prikazovalnikom.

Detektor s pomočjo radarja in mikrofona meri hitrosti in hrup vozil. Sistem za aktivno opozarjanje o prekoračitvi hitrosti in hrupa vozil se odziva individualno, glede na izmerjene vrednosti. Detektor najprej izmeri hitrost in hrup ter preko žične povezave pošlje podatek tabli, kjer se na podlagi izmerjenega hrupa in hitrosti napiše opozorilo. Detektor hitrosti je nameščen na drogu na višini štiri metre na detektorskem mestu vsake lokacije. Pri zvoku je za detektor uporabljen mikrofon, ki mora biti nameščen v zaščitni cevi in kletki, ki ga varujeta pred vandalizmom, vdorom žuželk in zalivanjem.

Obvestilna tabla mora biti velikosti je 1600 krat 1000 milimetrov in je sestavljena iz grafičnega dela ter prikazovalnika. Grafični del ima ilustracijo, ki samoumevno opozarja na problematiko hrupa z dvojezičnim napisom »Pssst! Zmanjšaj hrup! Reduce noise level!«.

LED-prikazovalnik je vstavljen v tablo in s spremenljivim delovanjem (LED diode), ki prikazuje sporočila, odvisna od zaznane hitrosti in hrupa mimo vozečega vozila. Opozorilna tabla nato prikazuje dinamične povratne informacije za voznike v obliki pohvale HVALA ali kritike POČASNEJE oziroma HRUPNO. S tem udeleženci v prometu prejmejo neposredne povratne informacije o vožnji ter lahko temu tudi primerno odreagirajo.

Prikazovalnika, ki sta postavljena na območju, kjer je skladno z določili Zakona o pravilih cestnega prometa dovoljena najvišja hitrost 90 kilometrov na uro (km/h), prikazujeta obvestila na način:
- če je hitrost vozil do vključno 90 km/h in hrup ni presežen: Napis HVALA THANK YOU,
- če je hitrost vozil nad 90 km/h in hrup ni presežen: Napis POČASNEJE SLOW DOWN,
- če je hitrost vozil do vključno 90 km/h, a je hrup presežen: Napis HRUPNO TOO NOISY,
- če so vozila prehitra in preglasna: Napis HRUPNO TOO NOISY.

Prikazovalnika, ki sta postavljena v območju naselja, prikazujeta enaka sporočila, vendar sta nastavljena na največjo zakonsko dovoljeno hitrost 50 km/h. Mejna vrednost hrupa je na podlagi Uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju nastavljena na 80 decibelov (dB).