Skoči do osrednje vsebine

Slovenski in albanski notranji minister za okrepljeno policijsko sodelovanje

Minister Boštjan Poklukar se je v Tirani srečal z albanskim ministrom za notranje zadeve Taulantom Ballo. Govorila sta o nadaljnji krepitvi policijskega sodelovanje ter aktualnih izzivih na področju notranjih zadev, s poudarkom na pomenu učinkovite izmenjave informacij na področju migracij in boja proti tihotapljenju migrantov.

Ministra sta se uvodoma strinjala, da sta Slovenija in Albanija prijateljski držav, tudi sodelovanje med ministrstvoma in policijama obeh držav je dobro. Slovenija si prizadeva za utrditev evropske perspektive držav Zahodnega Balkana, poglobitev sodelovanja med policijami Zahodnega Balkana v boju proti organiziranemu kriminalu in terorizmu in prenos varnostnih standardov EU na Zahodni Balkan. Ministra sta se dogovorila, da bosta še dodatno okrepila policijsko sodelovanje z napotitvijo slovenskega policijskega atašeja v Albanijo, obstoječ sporazum o policijskem sodelovanju na področju organiziranega kriminala in terorizma pa bomo razširili in ga prilagodili sodobnim varnostnim izzivom.

Strinjala sta se, da so poleg operativnega sodelovanja dober način za izmenjavo znanj in izkušenj tudi različni projekti, študijski obiski, delavnice in druge oblike skupnih usposabljanj. Za uspešno soočanje z varnostnimi izzivi je izrednega pomena tesno sodelovanje in izmenjava informacij. Tako je že vzpostavljeno tekoče sodelovanje policij preko Nacionalnih centralnih uradov Mednarodne organizacije kriminalistične policije (Interpol) in nacionalne kontaktne točke na Evropskem policijskem uradu (Europol). »Želimo si tudi vzpostavitve sodelovanja z neposredno izmenjavo operativnih ugotovitev, kar bi pripomoglo k učinkovitejšemu preiskovanju organiziranega kriminala, še posebej tihotapljenja migrantov. Sodelovanje si želimo okrepiti tudi na področju izmenjave podatkov o potovanju športnih ekip in navijačev na mednarodne športne prireditve ter pri izmenjavi podatkov za obravnavanju prehitrih voznikov,« je dejal minister Poklukar.

Regija Zahodnega Balkana in Evropska unija (EU) se v zadnjem obdobju soočata s številnimi izzivi na področjih varnosti in migracij. »Ker vemo, da smo lahko v iskanju rešitev uspešni le skupaj, s tvornim sodelovanjem in enotnim pristopom, si Slovenija po najboljših močeh prizadeva za vključevanje partnerjev Zahodnega Balkana,« je poudaril minister Poklukar. Ministra sta se strinjala, da so tihotapske mreže v regiji izredno prilagodljive, zato je treba krepiti operativne aktivnosti vzdolž zahodnobalkanske migracijske poti. »K temu bo, poleg prenovljenega sporazuma Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) s Srbijo, pomembno prispeval tudi statusni sporazum med Frontexom in Bosno in Hercegovino, zato ob različnih priložnostih pozivam k njegovi čimprejšnji sklenitvi,« je dejal Poklukar in ob tem dodal, da sta v operativne aktivnosti agencije Frontex v Albaniji trenutno vključena dva slovenska policista.