Skoči do osrednje vsebine

113. redna seja Vlade Republike Slovenije

Na današnji seji je vlada sprejela predlog novele Zakona o revidiranju, več uredb s področja kmetijstva in razglasila 28. september za dan civilne obrambe.

Vlada je danes določila besedilo predloga novele Zakona o revidiranju. Ta v slovenski pravni red delno prenaša evropsko direktivo s področja poročanja podjetij o trajnostnosti, hkrati pa prinaša še nekatere druge izboljšave. Osnovni cilj predloga novele zakona je delni prenos evropske Direktive 2022/2464/EU, ki za podjetja prinaša nove in obsežne zahteve glede poročanja o trajnostnosti. Z ureditvijo se želi doseči večja preglednost, primerljivost in zanesljivost informacij o trajnostnosti, kar naj bi pripomoglo k bolj trajnostnemu poslovanju in odločanju vseh deležnikov. Poleg ciljev, povezanih s prenosom evropske zakonodaje v slovenski pravni red, predlog novele Zakona o revidiranju prinaša izboljšave na področjih opravljanja nadzora nad pooblaščenimi ocenjevalci vrednosti, delovanja Agencije za javni nadzor nad revidiranjem in pristojnosti
Slovenskega inštituta za revizijo.

Vlada je izdala novelo Uredbe o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice. Zaradi množičnega izbruha zlate trsne rumenice v Sloveniji je vlada v lanskem letu izdala Uredbo o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice. Veljavna uredba se dopolnjuje v delu, ki se nanaša na posebne zahteve za razmnoževalni material trte za izvajanje predpisa EU, in uvaja nov ukrep tretiranja razmnoževalnega materiala trte z metodo vroče vode v skladu z mednarodnim standardom Evropske in mediteranske organizacije za varstvo rastlin – EPPO. Določajo se pogoji in postopek pridobitve dovoljenja za tretiranje z vročo vodo, obveznosti izvajalcev in naročnikov tretiranja ter inšpekcijski nadzor. S spremembami in dopolnitvami uredbe se določajo tudi bolj pregledni postopki glede finančnega nadomestila, predvsem glede urejanja stanja v Registru kmetijskih gospodarstev ter pogojev za izplačilo in rokov za vlaganje vlog. Prilagodijo se tudi modelni izračuni za višino upravičenih stroškov ter vsebina vloge za finančno nadomestilo.
Zaradi širitve okuženih območij v razmejenih območjih za zadrževanje zlate trsne rumenice v severovzhodni in jugovzhodni Sloveniji se spreminja seznam občin, v katerih se izvajajo ukrepi.

Vlada je razglasila 28. september za dan civilne obrambe. Civilna obramba obsega ukrepe za delovanje državnih organov in organov lokalne samouprave za delovanje v vojni, gospodarsko in psihološko obrambo ter druge nevojaške oblike obrambe, ki jih izvajajo državljani, samoupravne lokalne skupnosti, državni organi, gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije. Temeljni dokument, ki opredeljuje tudi obrambno načrtovanje, predstavlja Ustavni zakon za izvedbo ustavnih amandmajev XCVI in XCVII k ustavi Republike Slovenije na področju ljudske obrambe, s katerim je bila dana pristojnost tedanjemu Izvršnemu svetu Skupščine Republike Slovenije, da med drugim podrobneje ureja izdelavo obrambnih in obrambno razvojnih načrtov. Ker je bil navedeni ustavni zakon sprejet 28. septembra 1990, se 28. september razglasi za dan civilne obrambe.