Skoči do osrednje vsebine

Nakazanih še 1,1 milijona evrov predplačil fizičnim osebam za obnovo stanovanj in hiš

V šestem paketu predplačil je včeraj Finančna uprava Republike Slovenije 201 lastniku v poplavah poškodovanih stanovanj in hiš nakazala 1,1 milijona evrov predplačil za obnovo. Doslej je vlada v ta namen 7.444 upravičencem nakazala 34,6 milijona evrov.

Vlada Republike Slovenije se je v ponedeljek seznanila s Seznamom upravičencev do šestega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih ob poplavah in plazovih iz avgusta 2023. V tokratnem paketu je predplačilo izplačano 201 upravičencu v skupnem znesku 1.091.909,69 evra. Finančna uprava je sredstva nakazala včeraj.

V šestem sklopu predplačil so večinoma lastniki poškodovanih stanovanj in hiš, pri katerih je pridobivanje podatkov o upravičenosti do predplačila oziroma podatkov za nakazilo predplačila trajalo dlje časa (na primer zaradi neurejenih vpisov v zemljiški knjigi, napačni bančnih računov, neurejene EMŠO ipd.). 30 pa je takšnih, katerih objekti so bili predhodno v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe predvideni za odstranitev, pozneje pa so bili s seznama umaknjeni.

Pri pripravi seznama upravičencev do predplačil so bili upoštevani z zakonom določeni kriteriji, podatki, prejeti iz spletne aplikacije Ajda, in podatki katastra nepremičnin. Predplačilo se v skladu z zakonom za posamezno stanovanje lastniku stanovanja izplača v višini 20 odstotkov predhodno ocenjene škode, če ta znaša več kot 6.000 evrov. Če je lastnikov stanovanja več, se vsakemu izplača sorazmerni del.

Zaradi obsega poškodovanih stanovanjskih objektov ni bilo mogoče hkrati zagotovitvi celovitega seznama vseh upravičencev, zato je Ministrstvo za naravne vire in prostor podatke obdelalo v več delih oziroma sklopih. Doslej je bilo v petih sklopih izplačanih 33,5 milijona evrov predplačil, skupaj 7.243 upravičencem. Skupaj s šestim paketom je skupni znesek predplačil 34,6 milijonov evrov za 7.444 upravičencev.