Skoči do osrednje vsebine

Pomorske storitve v kontekstu e-Navigacije

Uprava Republike Slovenije za pomorstvo je 11. 7. 2024 organizirala 2. srečanje tematske delovne skupine »e-Navigacija«.

Sestanki tematske delovne skupine potekajo v sklopu Memoranduma o sodelovanju, ki je bil podpisan z namenom ustanovitve Stalne transnacionalne mreže za pomorsko varnost (angleško Maritime Safety Permanent Transnational Network - MSPTN), v sklopu projekta EUREKA, ki ga je Uprava Republike Slovenije za pomorstvo zaključila septembra 2023.

Države, podpisnice Memoranduma o sodelovanju (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Grčija, Hrvaška, Italija in Slovenija) si kot nosilci aktivnosti s sodelovanjem, usklajevanjem in dejavnostmi v okviru tematskih delovnih skupin trajno prizadevajo za napredek na področju zagotavljanja pomorske varnosti v Jadransko-jonski regiji.

Na delovnem srečanju, ki je potekalo virtualno, je Oddelek za razvoj in EU projekte predstavil vsebino strateške prioritete št. 5 Akcijskega načrta za povečanje stopnje pomorske varnosti v Jadransko-jonski regiji 2023 - 2027: Pomorske storitve v kontekstu e-Navigacije. Ta predvideva:

  • pripravo in odobritev izvedbenega načrta za zagotavljanje pomorskih storitev v povezavi z umetno inteligenco (angleško Artificial Intelligence - AI),
  • razvoj in uporabo VHF (angleško Very High Frequency) digitalnih glasovnih komunikacijskih rešitev,
  • definicijo minimalnega nabora storitev upravljanja pomorskega prometa (angleško Sea Traffic Management - STM),
  • pripravo funkcionalnih specifikacij in skupnih postopkov za razvoj in uporabo orodij za avtomatizirano spremljanje vedenja plovil,
  • digitalizacijo informacij, potrebnih za izpolnjevanje obveznosti pomorskega poročanja ter
  • posodabljanje obalne infrastrukture za komunikacijo in nadzor pomorskega prometa, ki bo dosegala zmožnosti VDES (angleško VHF Data Exchange System).

Predstavljeni so bili tudi uspešno izvedeni preizkusi uporabe skupnega okolja za izmenjavo informacij (angleško Common Information Sharing Environment - CISE) v okviru scenarija Varovanje kritične pomorske infrastrukture (angleško Protection of critical maritime infrastructure). Tehnična nadgradnja sistemov za nadzor pomorskega prometa v sklopu CISE nacionalnega vozlišča ter razvoj scenarija Varovanje kritične pomorske infrastrukture se izvaja v sklopu projekta CISE-ALERT, v katerem Uprava Republike Slovenije za pomorstvo sodeluje že od novembra 2022. Pri izvedbi scenarija sta kot partnerja projekta CISE-ALERT sodelovala Vojaška mornarica Grčije (angleško Hellenic Navy, Ministry of Defence, Greece), italijanska vesoljska agencija (italijansko Agenzia Spaziale Italiana - ASI) ter Evropska agencija za varnost v pomorskem prometu (angleško European Maritime Safety Agency – EMSA) in Satelitski center Evropske Unije (angleško European Union Satellite Centre – SatCen).

Za zaključek je bila članom tematske skupine »e-Navigacija« predstavljena tudi pobuda podana s strani Uprave Republike Slovenije za pomorstvo, za izvedbo testiranja izmenjave podatkov v okolju CISE skupaj z italijansko obalno stražo, v sklopu vaje iskanja in reševanja na morju - SARex24, ki bo izvedena v oktobru 2024.