Skoči do osrednje vsebine

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja podpisali dokument o usklajeni vsebini pogajanj

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes podpisali dokument s prerezom stanja oziroma pregledom usklajene vsebine v procesu pogajanj za prenovo plačnega sistema in odpravo nesorazmerij. Gre za pomembno vmesno fazo in lepo popotnico pred sklepnim jesenskim delom pogajanj.
Ministra in predstavnika sindikatov podpisujejo dokument o usklajeni vsebini

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes podpisali dokument s prerezom stanja oziroma pregledom usklajene vsebine v procesu pogajanj za prenovo plačnega sistema in odpravo nesorazmerij | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 3

Vladna in sindikalna stran sta v okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju in odpravi plačnih nesorazmerij uskladili nekatere pomembne elemente na poti do priprave dogovora. Na tej podlagi sta pripravili dokument s pregledom vsebine, o kateri se jima je v okviru pogajanj že uspelo dogovoriti, in vsebine, ki jih je treba še uskladiti.

Dokument z naslovom Prenova plačnega sistema javnega sektorja – pregled stanja na dan 11. 7. 2024 so danes podpisali vodja vladne pogajalske skupine in minister za finance Klemen Boštjančič, minister za javno upravo mag. Franc Props, vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj in vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek.

Ministra sta se partnerjem v pogajanjih in sodelavcem zahvalila za konstruktivno sodelovanje in ves trud, ki ga vlagajo v pogajanja. »Pogajanja so korektna in naporna. Pri večini sindikatov je zaznati iskreno željo po celovitem dogovoru in zavedanje, da prenova plačnega sistema pomeni po eni strani boljši položaj vseh javnih uslužbencev, na drugi strani pa odgovarja na nekatere izzive javnega sektorja v prihodnje. Gre za največjo prenovo plačnega sistema v javnem sektorju v zadnjih 15 letih,« je dejal minister Boštjančič in podpis označil za lepo popotnico za jesenski sklepni del pogajanj.

Minister mag. Props je ob današnjem podpisu povedal, da slednji dokazuje, če je pripravljenost in interes, se da še tako kompleksne stvari in vsebine doreči. »S tem podpisom izkazujemo, da smo blizu rešitev, ki so bile začrtane na začetku. Zagotovo je prenova plačnega sistema tisto, kar bo javnemu sektorju in uslužbencem dalo pravo mesto, da bodo lahko ustrezno nagrajeni za svoje delo. Le motivirani in ustrezno nagrajeni zaposleni v javnem sektorju so predpogoj za to, da lahko državljani in prebivalci Republike Slovenije dobijo kakovostne storitve, ki jih je država v okviru javnega servisa dolžna zagotavljati.«

Strani bosta pogajanja o neusklajenih vsebinah nadaljevali na enak način kot doslej, saj se je po oceni obeh strani izkazal za učinkovitega – na ravni pogajalske komisije, delovne skupine za Zakon o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju in po stebrih. Vlada si bo še naprej prizadevala za uspešen zaključek pogajanj.