Skoči do osrednje vsebine

Prenovljeni varnostni predpisi pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih

Ministrstvo je skupaj z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo pripravilo tri predpise na področju zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih, ki bodo kmalu poslani v javno obravnavo. Med drugim se predlagajo nove zahteve glede dela na prostem v času povišanih temperatur.

V javno razpravo bo ministrstvo v kratkem poslalo predlog Zakona o zagotavljanju varnosti in zdravju pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih (zakon), predlog Pravilnika o zahtevah varnega in zdravega dela na začasnih in premičnih gradbiščih (pravilnik o zahtevah na gradbiščih) in predlog novega Pravilnika o usposabljanju koordinatorjev za varnost in zdravje pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih (pravilnik o koordinatorjih). Vsebina veljavne Uredbe o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih bo tako razdeljena na zakon in pravilnik o zahtevah na gradbiščih, pravilnik o koordinatorjih pa pomeni spremembo veljavnega Pravilnika o programu in načinu usposabljanja koordinatorjev za varnost in zdravje pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih.

Med predlaganimi spremembami bodo med drugim v javno razpravo podane nove zahteve glede dela na prostem v času visokih in nizkih temperatur. Delavci bodo morali imeti v času višjih zunanjih temperatur na razpolago prostor za ohlajevanje ter v času nizkih zunanjih temperatur prostor za ogrevanje. V primeru dela na prostem v jasnem in sončnem vremenu, bodo delodajalci po predlogu pravilnik o zahtevah na gradbiščih obvezani delavcem zagotavljati ustrezno zaščito pred vplivi sonca in uporabo osebne varovalne opreme v skladu s predpisom, ki ureja uporabo osebne varovalne opreme delavcev, upoštevaje vremenske razmere. Dela pri temperaturi zraka višji od +30°C pa se bo lahko izvajale, če bodo delavci imeli možnost odmora v ohlajenih prostorih (največ 25°C) vsaj na dve uri ter vsaj na 20 minut na voljo ohlajene brezalkoholne napitke.

Predlagan bo tudi nov Pravilnik o usposabljanju koordinatorjev za varnost in zdravje pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih, ki se glede na veljavnega nekoliko razlikuje glede programa prvega usposabljanja koordinatorjev, postopkov izvajanja preizkusa znanja koordinatorjev ter izvajanja obdobnega usposabljanja koordinatorjev.