Skoči do osrednje vsebine

Slovenija ponovno uspešna pri pridobitvi evropskih sredstev na področju prometa

Evropska komisija je objavila rezultate razpisa iz finančnega programa Instrument za povezovanje Evrope – IPE 2023 (angleško Connecting Europe Facility - CEF). Med 134 izbranimi projekti je tudi sedem slovenskih projektov.

Razpis, za katerega je bil rok za oddajo vlog od septembra 2023 do januarja 2024, je bil namenjen vzpostavitvi TEN-T standardov na železniški, pristaniški, delno tudi na cestni infrastrukturi ter na multimodalnih platformah ter rečnih plovnih poteh. Prijavitelji iz vseh držav članic Evropske unije ter tudi iz Moldavije in Ukrajine za čezmejne projekte, so skupaj oddali 408 predlogov projektov (kar je še za 6 odstotkov več kot na predhodnem podobnem razpisu, ki je bil prav tako podvržen hudi konkurenci). Z oddanimi vlogami je bilo zaprošenih za 22 milijard evrov evropskih sredstev, kar je za več kot trikrat več, kot je EK razpisala sredstev.

Evropska komisija je med vsemi prejetimi predlogi za sofinanciranje izbrala 134 projektov oz. le 33 odstotkov vseh prispelih vlog v skupni vrednosti 7,06 milijarde evra (kot je bilo vseh razpisanih sredstev).

Slovenski prijavitelji so oddali devet predlogov projektov, od katerih je bilo odobrenih kar sedem zelo zrelih projektov. V tako močni konkurenci projektov iz celotne Evropske unije in ob omejenih razpisanih sredstvih je to velik uspeh, zato čestitamo za uspešne prijave.

Izbrani so bili projekti:

-        dva projekta za odpravo ozkih grl na železniškem odseku Ljubljana-Divača, ki obsega opremljanje proge za signalnovarnostne naprave in postavitev signalnovarnostnih naprav (Ministrstvo za infrastrukturo z Direkcijo RS za infrastrukturo),

-        Ukrepi za razvoj inteligentnih transportnih sistemov na avtocestah v Sloveniji - C-Roads Extended (Ministrstvo za infrastrukturo in DARS),

-        Varno in varovano parkirišče Tepanje (Fijavž Uroš Transport d.o.o.),

-        Dokumentacija za novo avtobusno postajo Ljubljana (Slovenske železnice d.o.o.),

-        Razvoj IT sistema za upravljanje železnice (Slovenske železnice d.o.o.),

-        Smart European Maritime Space (Ministrstvo za infrastrukturo z Upravo RS za pomorstvo).

Skupaj je Evropska komisija na razpisu IPE 2023 namenila dobrih 66 milijona evra za izvedbo projektov v Sloveniji. S tem bo Slovenija nadaljevala svoje prizadevanje za izboljšanje in posodobitev prometne infrastrukture ter učinkovitejše povezovanje s preostalimi deli Evrope. 

Posredujemo tudi objavo Evropske komisije o rezultatih razpisa (v angleškem jeziku).