Skoči do osrednje vsebine

Vlada razglasila 28. september za dan civilne obrambe

Skladno s 3. členom Zakona o obrambi civilna obramba poleg vojaške obrambe predstavlja enega izmed dveh delov obrambnega sistema države. Vojaška in civilna obramba tvorita celoto.

Civilna obramba obsega ukrepe za delovanje državnih organov in organov lokalne samouprave za delovanje v vojni, gospodarsko in psihološko obrambo ter druge nevojaške oblike obrambe, ki jih izvajajo državljani, samoupravne lokalne skupnosti, državni organi, gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije.

Njen cilj, skladno s Strategijo civilne obrambe, je podpora Slovenski vojski in vojaški obrambi države ter ohranitev neprekinjenega delovanja oblasti in gospodarskih ter drugih dejavnosti, pomembnih za obrambo, preskrbo in preživetje prebivalstva.

Civilna obramba (termin, ki se je uveljavil z Zakonom o obrambi iz leta 1994) izhaja iz obrambnih priprav in obrambnih načrtov, ki so bili pripravljeni v letih 1990 in 1991.

Temeljni dokument, ki opredeljuje tudi obrambno načrtovanje, predstavlja Ustavni zakon za izvedbo ustavnih amandmajev XCVI in XCVII k ustavi Republike Slovenije na področju ljudske obrambe, s katerim je bila dana pristojnost tedanjemu Izvršnemu svetu Skupščine Republike Slovenije, da med drugim podrobneje ureja izdelavo obrambnih in obrambnorazvojnih načrtov.

Ker je bil navedeni ustavni zakon sprejet 28. septembra 1990, se 28. september razglasi za dan civilne obrambe.

Ministrstvo za obrambo, ki je pristojno za spremljanje, usklajevanje in usmerjanje aktivnosti na področju civilne obrambe, bo skrbelo za ustrezno zaznamovanje dneva civilne obrambe.

Stilizirane piramide rdeče, modre in sive barve z modro zelenim prelivom in napisom Civilna obramba

Vlada je razglasila 28. september za dan civilne obrambe | Avtor: Ministrstvo za obrambo