Skoči do osrednje vsebine

Vojaški muzej Slovenske vojske vabi na ogled gostujoče razstave

V prostorih muzeja v mariborski kadetnici gostuje razstava z naslovom »Tu se je smrt utrudila do smrti …« Slovenske žrtve Auschwitza, avtorja dr. Borisa Hajdinjaka.

Razstavo je pripravil Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor leta 2020 v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2020, s katerim so obeležili mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnico osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz.

Obiskovalcu pripoveduje o več kot 2.300 ljudeh iz Slovenije, ki so jih v času druge svetovne vojne Nemci internirali v koncentracijsko taborišče Auschwitz na Poljskem. Od vseh deportiranih ljudi se jih je iz taborišča Auschwitz vrnilo približno 1000, drugi pa so tam umrli.

Razstava celovito prikaže tudi razvoj koncentracijskega taborišča Auschwitz in usode slovenskih žrtev taborišča; Slovencev, Judov in Romov. Predstavljena so vse slovenske pokrajine, najprej na splošno, nato pa je dodanih več posameznih zgodb konkretnih žrtev.

Več o razstavi v vabilu, vljudno vabljeni.

Hodnik Kadetnice z razstavnimi panoji

V prostorih muzeja v mariborski kadetnici gostuje razstava z naslovom »Tu se je smrt utrudila do smrti …« Slovenske žrtve Auschwitza, avtorja dr. Borisa Hajdinjaka | Avtor: Vojaški muzej Slovenske vojske