Skoči do osrednje vsebine

Iz 10. zasedanja Medvladnega pogajalskega telesa za pandemični sporazum (INB)

Med 16. in 17. julijem 2024 je v Ženevi, na lokaciji in preko spleta potekalo hibridno deseto zasedanja Medvladnega pogajalskega telesa (INB), na katerem so potrjevali sopredsedujoče in podpredsednike, v nadaljevanju pa potrdili načrt dela do novembra 2024.

Na podlagi odločitve Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) - WHA77(20) je bila na zasedanju za sopredsednico izvoljena Precious Matsoso (Republika Južna Afrika), za začasno sopredsednico veleposlanica Anne-Claire Amprou (Francija), za podpredsednike pa naslednji člani: veleposlanik Tovar da Silva Nunes (Brazilija), veleposlanik Amr Ramadan (Egipt), Dr. Viroj Tangcharoensathien (Tajska) in Fleur Davies (Avstralija), ki bo nadomestila veleposlanika Honseja Kozo (Japonska) z 18. julijem 2024.

Generalni direktor SZO Dr. Tedros se je v svojem uvodnem nagovoru zahvalil odhajajočemu sopredsedniku Rolandu Drieceu (Nizozemska) in članom biroja za napredek v pogajanjih in dejal, da bi zaključek pogajanj v tem letu pomenil edinstven in zgodovinski dosežek. Zahvalo članom biroja za opravljeno delo so izrazili tudi številni predstavniki držav članic SZO.

V skladu z dosedanjo prakso za čim večjo transparentnost dela INB je bilo zasedanje tudi tokrat javno predvajano preko spleta (v angleščini), na njem pa so lahko sodelovali tudi predstavniki nevladnih organizacij.

Po sprejetju dnevnega reda in delovnega programa so na zasedanju obravnavali in potrdili delovni načrt s časovnim razporedom zasedanj in predlaganimi posodobitvami metod dela za pogajanja o predlogu Mednarodnega instrumenta (priloga A77/10), kot izhaja iz dokumenta A/INB/10/3 Rev.1. Glede na odločitev na 77. zasedanju Generalne skupščine SZO naj bi namreč INB končal z delom čim prej in predložil rezultat pogajanj v odločanje Generalni skupščini na njenem 78. zasedanju, maja 2025 ali še pred tem na morebitnem izrednem zasedanju, ki bi bilo namenjeno samo sprejemu novega mednarodnega instrumenta. Delovni načrt in časovni razpored zasedanj pokrivata obdobje med julijem in novembrom 2024.

INB je s tem v zvezi od biroja zahteval, da s podporo sekretariata zagotovi naslednje:

  • podroben program dela, ki naj se državam razpošlje dovolj zgodaj pred 11. zasedanjem odbora INB, načrtovanem v obdobju od 9. do 20. septembra 2024
  • načrt usklajevanj za prvi teden septembra, vključno s konzultacijami z relevantnimi zunanjimi deležniki (dokument A/INB/9/6) za zagotovitev uravnoteženosti in raznolikosti pogledov in strokovnih informacij glede ključnih členov (členi 4, 5, 12), ki jih je treba še dogovoriti, ter o povezavi med tem instrumentom in novo-sprejetimi spremembami Mednarodnega zdravstvenega pravilnika
  • delovni razpored neformalnih srečanj med zasedanjema INB11 in INB12
  • informativni dokument o pravni naravi predloga pandemskega instrumenta ter informativni dokument o dopolnjevanju in skladnosti predloga mednarodnega instrumenta z Mednarodnim zdravstvenim pravilnikom, vključno s spremembami, ki so bile sprejete na 77. zasedanju Generalne skupščine SZO.
  • predlog za dodatne termine za zasedanja INB za nadaljevanje pogajanj do 78. zasedanja Generalne skupščine, če do novembra letos dokumenta ne bi uspeli uskladiti.