Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan Nelsona Mandele

Danes obeležujemo mednarodni dan Nelsona Mandele, ki je 67 let svojega življenja aktivno posvetil boju za človekove pravice, enakost, demokracijo in spodbujanje kulture miru.

S svojim aktivnim političnim udejstvovanjem je postal ena od najbolj vidnih političnih osebnosti dvajsetega stoletja, zaradi česar so Združeni narodi 18. julij, Mandelin rojstni dan, leta 2009 razglasili za mednarodni dan Nelsona Mandele.

Ker je Mandela zaradi človekoljubnega aktivizma 27 let preživel v zaporu, so Združeni narodi v počastitev izjemne osebnosti in njegove zapuščine Standardna minimalna pravila za ravnanje z zaporniki poimenovali v Pravila Nelsona Mandele. Ob tem v resoluciji pozivajo države članice, da se ta dan izkoristi tudi za spodbujanje humanih bivalnih razmer v zaporu in ozaveščanje o tem, da so zaporniki stalni del družbe ter za izražanje spoštovanja delu zaporniškega osebja kot družbene storitve posebnega pomena.

Združeni narodi ob današnjem dnevu izpostavljajo: »Osrednji namen mednarodnega dneva Nelsona Mandele je opravljati dobra dela za ljudi in planet. Ukrepajte, spodbudite spremembe, mobilizirajte se in storite čim več za izgradnjo mirnega, trajnostnega in pravičnega sveta«. Današnji dan je torej priložnost, da izkažemo spoštovanje izjemni osebi, ki uteleša najvišje vrednote človeštva na način, da 67 minut svojega časa posvetimo dobrodelnim dejanjem in projektom, povezanimi tudi s pogosto prezrtimi osebami.

S tem namenom se pozivu Združenih narodov k obeležitvi mednarodnega dneva Nelsona Mandele pridružujemo tudi v Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij, saj se zavedamo pomena njegovih besed: »V tvojih rokah je, da narediš svet boljši!«

Kovinska instalacija s portretom Nelsona Mandele, ob njem napis Mednarodni dan Nelsona Mandele, 18. julij

Mednarodni dan Nelsona Mandele | Avtor: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij/ Pexels