Skoči do osrednje vsebine

Poziv k ohranjanju prevoznosti gozdnih cest in protipožarnih presek

Danes je zagorelo na območju Krasa in sicer na območju hriba Trstelj v občini Komen. Aktiviran je bil tudi Državni načrt zaščite in reševanja ob požaru v naravnem okolju.
Požgana drevesa in trava

Slika je simbolična | Avtor: Zavod za gozdove Slovenije

Zavod za gozdove Slovenije poziva lastnike gozdov naj v času poteka intervencije ne zahajajo v gozdove na območju Krasa. V primeru izvajanja sečnje naj s tega območja čim prej umaknejo mehanizacijo in s tem zagotavljajo prevoznost gozdnih cest, vlak in protipožarnih presek. Prav tako poziva pohodnike, rekreativce in ostale obiskovalce naj svoje aktivnosti preusmerijo na druga območja in ne ovirajo dostopa intervencijskim službam.

Gozdarke in gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) tudi tokrat aktivno sodelujejo s predstavniki civilne zaščite in gasilci pri intervenciji v požaru na Krasu. Z dobrim poznavanjem terena in gozdov nudijo pomoč pri vodenju intervencije gašenja požara. Glavna naloga ZGS je zagotavljanje gozdarskih kart, ki vsebujejo relief s plastnicami in zaris vseh prometnic (gozdne ceste, protipožarne preseke in vlake), ki jih gasilci in druge službe uporabljajo za lažjo orientacijo na terenu. Delavci ZGS  nudijo tudi pomoč posameznim gasilskim enotam pri orientaciji v prostoru in usmerjanju po protipožarnih presekah in gozdnih cestah.